Hoppa till huvudinnehåll

Upplagt för blåvit segerstrid i Ruka: Pärmäkoski utmanar Björgen – Niskanen svårslagen bland herrarna

Krista Pärmäkoski i Ruka inför världscuppremiären.
Krista Pärmäkoski är med i kampen när världscupen startar i Ruka. Krista Pärmäkoski i Ruka inför världscuppremiären. Bild: Lehtikuva Krista Pärmäkoski

Krista Pärmäkoski och Iivo Niskanen kämpar om totalsegern i Rukatripeln, tror Yle Sportens referatduo. Skidvärldscupen inleds på fredag med sprintlopp.

Krista Pärmäkoski stod över tävlingarna i finska cupen i Rovaniemi förra helgen. Det har inte nämnvärt stört hennes uppladdning inför världscuppremiären i Ruka.

– Jag tror att det är nästan tvärtom. Det kan ha gjort henne gott att vila förra veckoslutet och slappna av, speciellt mentalt. Jag tror att hon kommer att vara väldigt tuff här, säger Yle Sportens expertkommentator Glenn Lindholm.

– Hon fick ett tillräckligt bra formbesked i Olos för två veckor sedan. Hon behövde inte det från Rovaniemi, instämmer referatkollegan Leif Lampenius.

Marit Björgen före Krista Pärmäkoski och Heidi Weng, VM 2017.
Krista Pärmäkoski vann sin första individuella VM-medalj i Lahtis. Marit Björgen före Krista Pärmäkoski och Heidi Weng, VM 2017. Bild: Newspix / All Over Press Marit Bjørgen,Krista Pärmäkoski,Heidi Weng

Pärmäkoski slog igenom på allvar förra vintern och fick en stark inledning på säsongen i Ruka. Då slutade hon på andra plats på 10 kilometer klassiskt under Rukahelgen – endast fyra sekunder bakom vinnaren Marit Björgen.

Det mesta tyder på att Pärmäkoski kommer att vara riktigt tuff även den här vintern.

– Jag pratade lite med de norska referenterna i dag och de har respekt för Krista Pärmäkoski. I och för sig håller de Marit Björgen som favorit nummer ett, men Pärmäkoski är inte så långt ifrån, säger Lindholm.

Finlands starka damlag utmanar Norge

För att Finland ska hävda sig i OS-stafetten och i nationscupen krävs att också andra än Pärmäkoski visar framfötterna.

Både Leif Lampenius och Glenn Lindholm tror att Laura Mononen kommer att ta ett stort kliv framåt den här säsongen.

– Jag tror att just Mononen kommer att förbättra sina insatser mest. Jag tror också att Kerttu Niskanen kommer att vara betydligt bättre än vad hon var senaste år, säger Lindholm och fortsätter.

Kerttu Niskanen i målområdet.
Kerttu Niskanen var etta i den senaste tävlingen i finska cupen på söndag. Kerttu Niskanen i målområdet. Bild: Lehtikuva / Jouni Porsanger Kerttu Niskanen

– Att Niskanen bytte tränare till Pekka Vähäsöyrinki har gjort gott åt henne. Speciellt mentalt är det lite nytändning och nya tag. Det är ganska gammalmodig och traditionell uthållighetsträning som hon har sysslat med under det här träningsåret – back to basics.

Då också Anne Kyllönen, Aino-Kaisa Saarinen och Riitta-Liisa Roponen har visat hyfsad form under säsongens inledande tävlingar kan man förvänta sig en stark insats av de finländska damerna den här vintern.

– Finland har världens nästbästa damlandslag den här vintern, tror Lampenius.

– Till och med norskorna får se upp med finskorna, inflikar Lindholm.

Iivo Niskanen har utvecklats

För ett år sedan gav Iivo Niskanen en stormvarning i Ruka. Han vann herrarnas 15 kilometer och upprepade bedriften i hemma-VM i Lahtis.

Iivo Niskanen i skidspåret under ett träningsläger inför säsongen.
Iivo Niskanen har vunnit två individuella tävlingar i världscupen i Ruka. Iivo Niskanen i skidspåret under ett träningsläger inför säsongen. Bild: Aftonbladet/IBL Bildbyrå/All Over Press Iivo Niskanen

I år är han en av de starkaste segerkandidaterna i den tre dagar långa minitouren i Ruka.

– Här finns egentligen två distanser som passar honom riktigt bra, sprinten på klassiskt och 15 kilometer klassiskt med intervallstart. Som han själv säger har han gått framåt i den fria tekniken, så Martin Johnsrud Sundby som inte är i toppform just nu får se upp, varnar Lindholm.

– Sundby brukar vinna de här triplarna och tävlingar över många dagar, men det är inte alls sagt att det går på det viset den här gången, fortsätter Lindholm.

Lampenius och Lindholm lyfter också ett varningens finger för ryssarna Sergej Ustjugov och den unge Aleksandr Bolsjunov, samt fransmannen Maurice Manificat som har imponerat under försäsongen.

Matti Heikkinens form är däremot ett frågetecken. Han inleder tävlingssäsongen i Ruka.

– Det är lite fågel eller fisk och sprinten på fredag är inte hans bravur. Men jag tror han åker hårt redan på lördag och jag hoppas han åker speciellt hårt på söndag på 15 fritt eftersom det är en OS-distans, säger Lindholm.

Matti Heikkinen.
Matti Heikkinen vann VM-brons på femmilen i Lahtis. Matti Heikkinen. Bild: All Over Press Matti Heikkinen

Tävlingarna i Ruka ger en klar signal om hur styrkeförhållandena kommer att se ut i vinter.

– Antagligen är det så att av de som kommer att gå bra på OS så har inte alla nödvändigtvis klarat sig bra här under det första veckoslutet.

– Å andra sidan, de som har klarat sig bra här borde vara bra på OS också – om man ser till hur det brukar gå normalt nuförtiden när det på alla håll gäller att vara bra från början av säsongen till slutet, konstaterar Lampenius.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport