Hoppa till huvudinnehåll

Vänstergröna partierna interpellerar om de växande klyftorna i samhället

Plenisalen i riksdagshuset i Helsingfors, med ett stort antal ledamöter på plats.
Plenisalen i riksdagshuset i Helsingfors, med ett stort antal ledamöter på plats. Bild: Yle riksdagen,Riksdagshuset (Finland),riksdagsledamöter

De gröna, SDP och Vänsterförbundet framför en interpellation till regeringen för att de är oroade över de växande klyftorna i samhället.

Enligt de vänstergröna partierna är regeringens politik orsaken till att klyftorna i samhället växer. Efter interpellationen röstar riksdagen om förtroende för regeringen, som har en liten majoritet i riksdagen.

Interpellationen kommer inte från hela oppositionen eftersom varken Sannfinländarna eller Kristdemokraterna har meddelat sitt understöd för interpellationen.

SFP har meddelat att de inte stöder de vänstergröna partiernas interpellation, utan att de kommer att lämna in en egen kläm under interpellationsdebatten. Däremot är de ense om att den ökade ojämlikheten i samhället är ett problem som man måste ta itu med.

– SFP delar oron om den ökade ojämlikheten i samhället. Vi kan inte omfatta regeringens linje, vi behöver förstärka den sociala tryggheten. Men det som skiljer oss från de övriga oppositionspartierna är synen på vad som är de rätta verktygen för att lösa problemen. Vi har nyligen presenterat vår skuggbudget och den är en naturlig grund för vår kritik mot regeringen, säger partiordförande Anna-Maja Henriksson i ett pressmeddelande.