Hoppa till huvudinnehåll

Vargarna på Kimitoön syns regelbundet till

Närbild på vargansikte.
Närbild på vargansikte. varg

Vargarna på Kimitoön väckte stor oro och rädsla i våras. Nu verkar Kimitoöborna ha vant sig vid gråben.

Det var i samband med att en halt varg strök omkring i Kimito som många kände oro och rädsla över att det bor vargar på Kimitoön.

Efter att det halta djuret sköts ebbade debatten ändå ut och nu rapporteras det mera sällan om varg på Kimitoön.

- Ungefär en eller två gång i veckan får vi in uppgifter om att vargen synts till någonstans på ön, berättar Mikael Sundberg som är en av Egentliga Finlands viltcentrals kontaktpersoner då det gäller rovdjursobservationer på Kimitoön.

Man utomhus.
Mikael Sundberg. Man utomhus. Bild: Yle/Monica Forssell mikael sundberg

I början av månaden sköts alfahannen i vargflock i Snappertuna,Raseborg och debatten om de två vargflockar som finns i Raseborg har gått het hela hösten.

Vargparet kan vara två syskon

Enligt Sundberg har situationen beträffande vargarna på Kimitoön inte ändrats sedan våren.

- Vargarna rör sig på hela Kimitoön och några större problem har jag inte hört att de skulle ha åstadkommit, säger Sundberg.

- Vi har ett par som kom under vintern. Flera har vi knappast.

Sundberg tror inte att vargparet har fått valpar. Åtminstone har inga små tassavtryck upptäckts. Det är inte heller helt säkert att vargparet är ett regelrätt par utan det kan också hända att det är fråga om två syskon.

Vargspår i snö
Vargspår i snö Bild: Jörgen Lindholm varg,Snappertuna,Västnyland,vargspår

Sundberg berättar att han hade hoppats att Naturresursinstitutet Luke skulle åta sig att analysera vargspillning från ön. På det här sättet hade man kunnat få klarhet i vargarnas eventuella släktskap, men Luke har meddelat att det bara undersöker prover från områden där det fötts valpar.

Sundberg själv tror att det handlar om ett par och att det är mycket möjligt att paret får valpar nästa sommar.

- Så gick det till i Snappertuna och Bjärnå. Först fick de vargarna dit och de var där ungefär ett år och sedan fick de valpar, säger Sundberg.

Kimitoöborna har vant sig?

Jämfört med den debatt som vargarna i Raseborg väckt på sistone har tongångarna på Kimitoön i höst varit betydligt lugnare.

Sundberg tror att det åtminstone delvis handlar om att djuren helt enkelt inte siktas lika ofta som tidigare.

- I våras tog de in reviret och de kanske rörde sig mera. Nu har vi också så mörkt redan att vi inte ser dem lika ofta som tidigare.

Kimitoöborna har kanske också vant sig vid vargarna och ringer inte lika lätt som tidigare in observationer, tror Sundberg som ändå påminner om att Viltcentralen gärna tar emot uppgifter om hur och var varg har siktats.

Här hittar du kontaktuppgifter till Kimitonejdens jaktvårdsförenings rovdjurskontaktpersoner.