Hoppa till huvudinnehåll

Zimbabwe fick ny president - "krokodilen" tillträder och lovar tjäna hela folket

Emmerson Mnangagwa svors in som president 24.11.2017.
Emmerson Mnangagwa svors in som president 24.11.2017. Bild: AFP / Lehtikuva Zimbabwe,Emmerson Mnangagwa,president (företagsledare)

Efter 37 år under Robert Mugabes diktatoriska styre har Zimbabwe fått en ny president efter Mugabes dramatiska avgång i tisdags.

Mugabes tidigare vicepresident Emmerson Mnangagwa svor presidenteden inför tiotusentals entusiastiska åskådare på den fullpackade nationalarenan i Harare.

Den 93-årige Robert Mugabe som tvingades avgå från presidentposten i tisdags syntes inte till bland åskådarna. Inte heller hans illa omtyckta hustru Grace var på plats.

Mnangagwa ska tjäna som president åtminstone fram till presidentvalet nästa år, men maktpartiet Zanu-PF har redan meddelat att han är deras kandidat när eller om val utlyses.

Krokodil som symboliserar Emmerson Manngagwa.
Krokodil som symboliserar Emmerson Manngagwa. Bild: AFP / Lehtikuva Zimbabwe,Emmerson Mnangagwa,president (företagsledare),Krokodil

Den nya presidenten kom med en lång rad löften

Den 75-åriga Emmerson "Krokodilen" Mnangagwa kom med en lång rad löften i det tal som han höll efter att ha svurits in som president.

Han sade sig vara djupt ödmjuk inför uppgiften att ta över som president. Han lovade vara landet trogen och att följa och försvara konstitutionen och alla andra lagar.

- Nu ska vi bygga upp vårt land på nytt.

- Jag kommer att tjäna vårt land som en president som finns till för alla medborgare - oavsett hudfärg, tro, religion, stam, klan eller politisk tillhörighet.

Hyllade sin företrädare - men erkände misstag

Mnangagwa hyllade sin företrädare - och fick dämpade applåder för det. Han kallade Mugabe för sin fader, mentor, vapenbroder och ledare.

Men han erkände också att det har begåtts misstag.

Zimbabwe kördes ekonomiskt i botten under Mugabes styre. Makteliten kring Mugabe samlade på sig rikedomar medan folket fick det allt svårare.

Nu lovade Mnangagwa stabilisera landets ekonomi och skapa jobb.

Arbetslösheten i Zimbabwe ligger på 90 procent och landet saknar egen valuta

Arbetslösheten i Zimbabwe ligger på 90 procent och landet saknar egen valuta.

Enligt Mnangagwa ska alla utländska investerare kunna känna sig trygga i Zimbabwe i fortsättningen.

Han sade också att det nu är dags att återupprätta relationerna med omvärlden.

De som har lidit förluster av den landreform som Mugabe genomförde år 2000 utlovas kompensation. Det var då som landets ekonomiska störtdykning inleddes.

Han lovade också att ta itu med korruptionen.

Zimbabwe välkomnar sin nya president.
Zimbabwe välkomnar sin nya president. Bild: AFP / Lehtikuva Zimbabwe,Emmerson Mnangagwa,president (företagsledare)

Presidenten fick nyligen sparken som vicepresident

Zimbabwes nya president Emmerson Mnangagwa fick nyligen sparken från posten som vicepresident.

Mnangagwa flydde då landet och återvände som en hjälte efter Mugabes fall.

Mugabe anses ha gett Mnangagwa sparken för att ge sin hustru Grace Mugabe utrymme att tillskansa sig makt.

Grace Mugabes äregirighet anses ha inlett maktkampen inom det styrande partiet Zanu-PF.

Det ledde till slut till att militären tog över och att paret Mugabe förlorade sin makt.

Mnangagwa tar nu över makten efter en långvarig diktator - men han associeras fortfarande med många av de värsta grymheter som begåtts under de år som förflutit sedan landet blev självständigt 1980.

Mnangagwa tjänade Mugabe troget under ett fyrtiotal år och en del beskriver honom som en man som har blod ända upp till armhålorna.

Läs mera:

"Krokodilen" är Zimbabwes tilltänkte nye ledare och Mugabes blodiga högra hand

Det susar av rykten i Zimbabwes huvudstad Harare. Enligt uppgifter ska det före fredag morgon bekräftas att den avskedade vicepresidenten Emmerson Mnangagwa tar över makten tillsammans med oppositionsledaren Morgan Tsvangirai och den förre sparkade vicepresidenten Teurai Ropa. Men en hurdan ledare får Zimbabwe i Mnangagwa?


Läs mera:

Zimbabwierna orkar tro på förändring efter Mugabe – fem problem måste lösas så fort som möjligt

Zimbabwes problem försvinner ingenstans bara för att Mugabe är borta, utan det krävs mycket jobb för att rätta till alla hans misstag. Vi frågade olika zimbabwier vad de största utmaningarna är.


Läs mera:

Kommentar: Hoppet är zimbabwiernas starkaste vapen

På bara några dagar förändrades Zimbabwe mer än under Mugabes nästan 40 år vid makten. Folket, som levt i rädsla och under förtryck i decennier, insåg plötsligt att det sist och slutligen verkligen är de som har makten.