Hoppa till huvudinnehåll

Iivo Niskanen på pallen framför hemmapubliken – Norges superyngling överlägsen igen

Iivo Niskanen, Ruka 2017.
Iivo Niskanen, Ruka 2017. Bild: Lehtikuva Iivo Niskanen

Johannes Hösflot Kläbo är världens just nu bästa längdåkare på herrsidan. I säsongens första distanslopp i världscupen vann norrmannen närmast före Didrik Tönseth och Iivo Niskanen. Bara två finländare tog sig in på poäng.

En stor blåvit besvikelse bland damerna och ingen strålande helhetsinsats heller bland herrarna.

Men ett tydligt glädjeämne: Iivo Niskanen.

Gårdagens överglänsa sprintvinnare Johannes Hösflot Kläbo var omöjlig även på dagens 15 kilometer klassiskt i Ruka. Den norska 21-åringen segrade med 15,3 sekunder före landsmannen Didrik Tönseth.

Bakom den norska duon stakade Niskanen sig in på tredje plats. Han var 17,7 sekunder bakom Kläbo och ett par sekunder före fyran, Rysslands Aleksandr Bolsjunov.

– Helt ok placering. Jag gick ut med ”allt eller inget-taktik” och valde vallade skidor då ruggade säkert hade varit det säkrare valet, säger Niskanen till Yle.

Iivo Niskanen, Ruka 2017.
Iivo Niskanen, Ruka 2017. Bild: Heidi Koivunen / All Over Press Iivo Niskanen

I damloppet missade finländarna stort med skidvalet, då de i motsats till toppåkarna gick med vallade skidor.

Niskanen fick stanna upp ett par gånger då snön fastnade under laggarna. Kläbo valde ruggade skidor.

– Jag undrar om jag inte gjorde fel beslut, grubblar Niskanen. Svårt att säga om slutresultatet hade varit bättre, men troligen förlorade jag åtminstone andraplatsen på skidvalet.

– Den där Kläbo är nog ganska tuff för tillfället, berömmer han vinnaren. Som tur är det ett par månader kvar till OS.

Två finländare på poäng

Matti Heikkinen, som bröt staven och hörde till bottenskiktet i gårdagens sprintkval, höll inte yttersta världsfart heller i dag. Han blev tidigt uppåkt av Martin Johnsrud Sundby, som startade en halvminut bakom, men ryckte ifrån på slutet.

Heikkinens slutliga placering var femtonde, med vilket han var näst bästa finländare närmast före sprintern Anssi Pentsinen på en 36:e plats.

Matti Heikkinen, Ruka 2017.
Matti Heikkinen presterade på väntad nivå. Matti Heikkinen, Ruka 2017. Bild: Lehtikuva Matti Heikkinen

– Det gick trögt i början och först när jag fick rygg på Sundby började jag komma in i internationellt tempo, säger Heikkinen som berömmer sina ruggade skidor som fungerade bättre än Sundbys.

– Jag fick inte ut allt som finns i kroppen, men det väntade jag mig inte heller. Det här var ändå mitt första egentliga lopp i vinter. Jag är inte ännu på topp fysiskt, men det finns ingen orsak att det inte skulle bli bättre framöver.

Av potentiella finländska OS-stafettåkare slutade Lari Lehtonen på en 67:e plats, bland annat bakom IF Minkens sprinter Matias Strandvall.

– Vi har ganska knappt med distansåkare, medger chefstränaren Reijo Jylhä. Vi har haft en del problem och den där duon (Niskanen & Heikkinen) är ungefär de enda i skick just nu, men inte ser jag det som någon omöjlighet att vi får ordning på situationen.

Niskanen får jaga

Kläbo toppar sammandraget i Rukas minitour i ensamt majestät inför avslutande 15 kilometer med fri skidteknik med start klockan 13.00 på söndag.

Tvåa är Bolsjunov, trea Pål Golberg och fyra Calle Halfvarsson. På femte plats kommer sedan Niskanen, 49,5 sekunder sekunder bakom Kläbo men bara 11,2 bakom Bolsjunov. Hela ställningen i Rukatrippeln hittas här.

Resultat, 15 km (k):

1. Johannes Hösflot Kläbo NOR 33.38,8
2. Didrik Tönseth NOR + 15,3
3. Iivo Niskanen FIN + 17,7
4. Aleksandr Bolsjunov RUS + 19,9
5. Aleksej Poltoranin KAZ + 25,6
6. Jevgenij Belov RUS + 26,5
-------------------------
15. Matti Heikkinen FIN + 54,0
36. Anssi Pentsinen FIN +1.43,3
37. Ari Luusua FIN +1.46,1
49. Antti Ojansivu FIN +2.08,2
53. Lauri Vuorinen FIN +2.18,3
54. Matias Strandvall FIN +2.20,0
67. Lari Lehtonen FIN +2.43,9
69. Juho Mikkonen FIN +2.49,1
82. Juuso Haarala FIN +3.08,1
83. Toni Ketelä FIN +3.09,2

Ristomatti Hakola och Martti Jylhä startade inte.