Hoppa till huvudinnehåll

Julstämning i Åboland - julgator och julmarknader öppnade på lördag

För tidigt eller för sent? På lördagen tändes ljusen i domkyrkans julgran, årets första julmarknad på Gamla stortorget gick av stapeln och julgator runt om i landskapet invigdes.

I Pargas där julgatan öppnades redan på förmiddagen fick julljusen lysa i kapp med solen som sken från en klarblå himmel. Julgubben hade tid att prata med både små och stora och scouternas våfflor gick också åt - som smör i solsken.

Juldekoration ovanför Pargas gågata.
Julljusen lyste i kapp med solen då julgatan öppnades i Pargas. Juldekoration ovanför Pargas gågata. Bild: Yle/Monica Forssell Pargas,julbelysning
Flicka sitter i julgubbens famn.
Adeline Lindell vågade sig i julgubbens famn efter att först ha överräckt årets önskelista. Flicka sitter i julgubbens famn. Bild: Yle/Monica Forssell julgubben,Pargas,Adeline Lindell

Kommer julen för tidigt?

- Ibland tycker jag att julen kommer lite väl tidigt men när det är mörkt så tycker jag ändå att det är trevligt då folk tar fram julbelysningen. Det blir liksom en lite annan stämning, konstaterade en av julgatans besökare i Pargas, Susanne Rosenqvist.

Lykta och mycket människor.
Lykta och mycket människor. Bild: Yle/Monica Forssell Marknad,jul,julmarknad i åbo
Marknad med garn i förgrunden.
Marknad med garn i förgrunden. Bild: Yle/Monica Forssell Åbo,fårmarknad

- Kanske en vecka för tidigt, tycker Åbobon Robert Rikberg om säsongsöppningen.

- Ja men bättre än vad det har varit många år då man börjat ren i oktober, inflikar Maria Rikberg och berättar att paret provat på att fira jul på andra sidan jordklotet och då saknade de både mörkret och stearinljusen.

Människor i en liten skvär.
Människor i en liten skvär. Bild: Yle/Monica Forssell Åbo,jul

Bråda tider för tomten

Yle Åboland fick en liten pratstund med julgubben i Pargas på lördag. Han berättade att barnen önskar sig mycket legon och andra leksaker i julklapp.

- Fast ett barn ville också ha en tvättmaskin, berättar julgubben som tillsammans med tomtemor och tomtarna nu har bråda tider framför sig.

- Det känns nog bra! Vi tar det lugnt i januari sen.

Julblommor med Pargas gågata i bakgrunden.
Julros. Julblommor med Pargas gågata i bakgrunden. Bild: Yle/Monica Forssell Pargas,Julblommor