Hoppa till huvudinnehåll

Känner du igen besticken? Silversmeden och Pojobon Bertel Gardberg uppmärksammas på Fiskarsutställning

Bestick
Här är några av Gardbergs bestick. Bestick Bild: Yle/Christoffer.Westerlund Bertel Gardberg,silver,silverföremål,Fiskars, Raseborg,konstutställningar,Västnyland

Konsthantverkaren Bertel Gardberg hade fyllt 101 år i år. Nu har du möjlighet att bekanta dig med hans liv och arbete i Vita Salen i Kopparsmedjan i Fiskars.

Jubileumsutställningen om Bertel Gardberg öppnar den 25 november och pågår fram till den 2 april.

Det är kanske inte alla som känner till att Bertel Gardberg, som har kallats den finska silversmideskonstens far, faktiskt har en stark anknytning till Västnyland.

Bertel Gardberg
Bertel Gardberg i sin ateljé Bertel Gardberg Bertel Gardberg,silver,silversmed,Fiskars, Raseborg,Raseborg,Pojo

Han föddes i Ekenäs 1916 och dog i Karis 2007. Han bodde och hade sin ateljé i Pojo från början av 1970-talet till och med slutet av hans aktiva karriär som formgivare.

En bild på ett gammalt rött torp.
Så här ser Gardbergs ateljé ut i Pojo. En bild på ett gammalt rött torp. Bild: Yle/Christoffer.Westerlund Bertel Gardberg,silver,silverföremål,Fiskars, Raseborg,konstutställningar,Västnyland

Han studerade vid Guldsmedsskolan i Helsingfors 1938 och blev färdig guldsmed under Vinterkriget.

Efter kriget ville Gardberg lära sig ännu mer om silversmide och åkte iväg till Danmark som på den tiden var särskilt känt för sitt silversmide. Efter hans år i Danmark grundade han två egna verkstäder, båda i Helsingfors.

Förutom att Gardberg specialiserade sig på silver arbetade han också med bland annat trä, stål, mässing och tenn. På 1960-talet när han var verksam formgivare i Irland arbetade han mycket med sten.

Silverföremål
Bland annat silver var Garbergs material. Silverföremål Bild: Yle/Christoffer.Westerlund Bertel Gardberg,silver,Fiskars, Raseborg,konstutställningar,Västnyland,silverföremål

Bland föremålen på utställningen finns bland annat silverföremål, träföremål, stenskulpturer, smycken och bruksföremål.

Gardbergs eget arbetsbord från ateljén i Pojo finns också utställt i Kopparsmedjan.

Träföremål
Gardberg arbetade också med trä. Träföremål Bertel Gardberg,silver,silverföremål,Fiskars, Raseborg,konstutställningar,Västnyland

Han är särskilt känd för flera av sina bestick och för att ha formgett silverföremål som används i flera finländska kyrkor. Gardberg tillverkade bland annat bestickserier för både Fiskars och Hackman på 1950-talet. Matbesticken Triennale de Luxe har faktiskt tillverkats i Kopparsmedjan där Gardbergs föremål nu ställs ut.

Utställning i Fiskars.
Utställningen öppnar den 25 november. Utställning i Fiskars. Bild: Yle/Christoffer.Westerlund Bertel Gardberg,silver,silverföremål,Fiskars, Raseborg,konstutställningar,Västnyland

Det är tre personer som har sett till att utställningen blir av: kuratorerna Barbro Kulvik och Antti Siltavuori som också är utställningsarkitekter samt utställningens sekreterare Martina Lindberg.

Fiskars bruk bjuder på lokalen och en del av föremålen. Flera av föremålen kommer också från Designmuseet i Helsingfors och från familjen Gardberg.

I februari arrangeras i samarbete med föreningen Finlands Silversmeder ett seminarium kring utställningen.

Läs också