Hoppa till huvudinnehåll

Strandvall jämför Kläbo med Northug och Cologna: ”Den fjärde superskidåkaren”

Johannes Hösflot Kläbo
Johannes Hösflot Kläbo har vunnit säsongens två första tävlingar. Johannes Hösflot Kläbo Bild: EPA-EFE/MARKKU OJALA längdskidåkning,Johannes Høsflot Klæbo,klæbo

Johannes Hösflot Kläbo har segern i Rukatouren i en liten ask när endast 15 km fritt återstår på programmet. Norrmannen har varit i en klass för sig i de första tävlingarna i Ruka. Jag måste vara smart, säger han efter veckoslutets andra seger.

Johannes Hösflot Kläbo har fått kliva högst upp på prispallen två gånger på två dagar.

Först vann han sprinten i överlägsen stil på fredagen, och i dagens klassiska lopp över 15 km var det också han som var snabbast.

Kläbo vann till slut med 15,3 sekunder före landsmannen Didrik Tönseth och 17,7 sekunder före Iivo Niskanen.

– Planen var att hänga med bra i början och åka riktigt snabbt mellan fem och tio kilometer och det lyckades. Jag fick det lite tungt på slutet men lyckligtvis hade andra det också, sa Kläbo till Yle efter segern.

Kläbos två vinster i Ruka har kommit i klassisk stil.

När minitouren avslutas på söndag är det fristil som gäller. Norrmannen kommer att gå ut i spåret 38,3 sekunder före Aleksandr Bolsjunov från Ryssland.

– Vi får se hur det går i morgon. Jag gruvar mig lite för att gå ut i spåret ensam. Jag tror det blir en hård tävling och jag måste vara smart, säger han.

”Den fjärde superskidåkaren”

IF Minkens Matias Strandvalll åkte i mål 54:e plats i dagens lopp och han fick ge sig med två minuter och 20 sekunder till Kläbo.

Strandvall är inte speciellt förvånad över att Kläbo insatser hittills i Ruka.

– Banan passar honom bra, speciellt springstilen som han har då det är branta backar. Tidsdifferenserna som han gör tror jag kommer i stakningen, han är så snabb och bra att staka. Han har också väldigt bra uthållighet.

– Det finns tre kategorier av skidåkare: sprintåkare, distansåkare och de som vi kallar för superskidåkare.

– Petter Northug har varit en, så även Dario Cologna och Sergej Ustjugov. Nu är Kläbo den fjärde superskidåkaren, säger Strandvall till Yle Sporten.

Matias Strandvall.
Matias Strandvall. Matias Strandvall. Bild: All Over Press/Heidi Koivunen Matias Strandvall

Sprintspecialisten Strandvall säger att formen är bra och att han orkade åka ett distanslopp i dag.

Han känner också att uthållighetsegenskapen har utvecklats till den här säsongen.

– Jag kan ha en högre fart och ligga närmare gränsen, men jag kan ännu inte gå över den och det grämer då man måste göra det fyra gånger i sprint, säger han.