Hoppa till huvudinnehåll

Trots framsteg kan Ryssland portas från OS: ”Beslutet redan fattat om det gällt ett lilleputtland som Liechtenstein”

Olympiska ringar och Rysslands flagga.
IOK beslutar i december om Ryssland får delta i vinter-OS. Olympiska ringar och Rysslands flagga. Bild: Ralph Peters / All Over Press dopning,Ryssland,Olympiska sommarspelen i Rio 2016

Mycket och inget har hänt inom det ryska antidopningsarbetet sedan McLaren-rapporten avslöjade omfattningen av den nationella dopningsskandalen.

– Det finns en tydlig vilja från Rusadas sida att göra något – problemet är att det handlar om stormaktspolitik, säger Danny Lindqvist i Slaget efter tolv.

Också den internationella antidopningsorganisationen (Wada) har noterat framstegen hos den ryska antidopningsmyndigheten Rusada, berättar Harri Syväsalmi som är generalsekreterare för Finlands centrum för etik inom idrotten.

Till exempel har Rusada fördubblat sin budget. Ledningen och närmare 90 procent av medarbetarna har bytts ut. Rusada har också bett om hjälp av andra länder, som till exempel Finland för att utbilda sin personal, fortsätter Syväsalmi.

Ryssland går inte med på Wadas krav

Det som kan kosta Ryssland en plats i OS är det faktum att landet fortfarande inte har godkänt den så kallade McLaren-rapporten, som visar på att dopningen i Ryssland var både organiserad och statsledd. Dessutom vägrar man ge ut data från det skandalomsusade tidigare Wadalaboratoriet i Moskva.

Internationella olympiska kommittén (IOK) har hursomhelst lyckats komma över uppgifterna och allt tyder på att de stöder McLaren-rapporten, menar Syväsalmi.

Skulle det ha gällt ett lilleputtland som till exempel Liechtenstein, skulle beslutet redan varit fattat― Harri Syväsalmi

I början av december avgör IOK Rysslands öde när det gäller OS i PyeongChang. Trots att nationens storlek saknar betydelse när det gäller Wadakoden och Unescoavtalet, så är beslutet svårare för IOK när det gäller en stor nation som Ryssland.

– Skulle det ha gällt ett lilleputtland som till exempel Liechtenstein, skulle beslutet redan varit fattat, konstaterar Syväsalmi.

Kompromiss?

Frågan är om man ens väljer att gå så långt som att stänga av en hel nation.

– Det finns alltid en möjlighet till en kompromiss, säger Syväsalmi. De idrottare som har en trovärdig antidopningshistoria skulle få tävla. Och då kunde kompromissen vara att idrottaren skulle få tävla under rysk flagg.

Lyssna på Slaget efter tolv i klippet nedan. Där berättar också Mia Lönnroth om sina erfarenheter som dopningstestare i Ryssland.

Läs också