Hoppa till huvudinnehåll

Trudeau ber om ursäkt för ”ett mörkt och skamfyllt kapitel i Kanadas historia”

Närbild på Justin Trudeau.
Justin Trudeau. Närbild på Justin Trudeau. Bild: EPA/PETER FOLEY Justin Trudeau

Kanadas premiärminister beklagar att Kanada tvingade barn från ursprungsbefolkningen till internatskolor.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau försöker förbättra förhållandet mellan staten och ursprungsbefolkningen i landet.

Som ett led i det här framförde han en offentlig ursäkt till personer från ursprungsbefolkningen i provinsen Newfoundland och Labrador, på grund av att de har tvingats gå i internatskolor då de var barn.

- Sättet man behandlade de här barnen på är ett mörkt och skamfyllt kapitel i Kanadas historia. Jag ber er uppriktigt om förlåt, sade Trudeau under sitt försoningstal.

Under trettio års tid, mellan åren 1949 och 1979, fördelades tusentals barn mellan fem olika internatskolor. Många har berättat att de blev sexuellt utnyttjade eller misshandlade, både fysiskt och psykiskt.

"Kraftigt försenad"

- De straffades för att tala sitt språk och de förbjöds att utöva sin kultur. De här barnen blev isolerade från sina familjer, deras rötter rycktes upp och de blev av med sin identitet, sade Trudeau.

Premiärministern konstaterade att en ursäkt inte kommer att radera det som de tidigare eleverna har tvingats uppleva, och det går inte heller att få tillbaka de språk och traditioner som har gått förlorade.

- I dag står jag ödmjukt framför er för att, kraftigt försenat, be om förlåt.

Trudeau underströk att han talar både å den kanadensiska regeringens vägnar, men också å alla kanadensares vägnar.

33 miljoner i ersättningar

Kanadas tidigare premiärminister Stephen Harper har redan en gång bett ursprungsbefolkningen om ursäkt för liknande händelser, men den gången uppmärksammades inte Newfoundland och Labrador.

Orsaken är att internatskolorna i de här provinserna inte upprätthölls av staten.

De elever som har gått i internatskolorna i Newfoundland och Labrador har gått en lång kamp mot regeringen om att få ersättningar för det lidande de har genomgått.

I maj förra året kom de överens med Trudeaus regering om ersättningar på sammanlagt 33 miljoner euro. Upp till 900 personer får var sin del av den summan.

Ungefär fyra procent av Kanadas befolkning hör till ursprungsbefolkningen.

Källor: Reuters, CBCNews

Läs också