Hoppa till huvudinnehåll

Vad sägs om syrsor i morgonmüslin?

En sked i müsli som består av bland annat syrsor.
Müsli med bland annat syrsor i. En sked i müsli som består av bland annat syrsor. Bild: Yle/Tarmo Niemi insekter,müsli,livsmedel,Entocube

I Seinäjoki har man vid livsmedelsföretaget Foodwest sedan måndagen tillverkat granola som innehåller syrsor. Företagets samarbetspartner och produktens tillverkare Entocube siktar på den inhemska samt europeiska marknaden och i framtiden ännu längre.

Verksamheten fick ett uppsving i september då Finland tillät användningen av vissa insekter som livsmedel.

- Finland valde att tolka EU:s lagstiftning på ett sådant sätt att det är okej att använda hela insekter som livsmedel, säger Entocubes operativa ledare Otto Palonen.

Enligt Palonen möjliggjorde lagtolkningen att företaget, som även tidigare opererat med insekter, kunde börja produktionen av insektlivsmedel nästan direkt.

- Vi diskuterade med Foodwest för första gången för ungefär 1,5 månader sedan, men eftersom vi hade ett färdigt koncept var det lätt att gå med i projektet, konstaterar Palonen.

Kaisa Penttilä presenterar insektsmüslin för Yle Pohjanmaas redaktör.
Kaisa Penttilä (till höger) presenterar müslin för Yle Pohjanmaas redaktör. Kaisa Penttilä presenterar insektsmüslin för Yle Pohjanmaas redaktör. Bild: Yle/Tarmo Niemi livsmedelsindustri,kaisa penttilä

Foodwest fungerar som tillverkare och packare för sina kunder. Deras produktionslinje modifierades så att det passade för insektlivsmedel och produktionen sattes igång.

Målet är inhemska syrsor

Granolan tillverkas av syrsor som är rostade och torkade i Belgien. I Seinäjoki blandas de ihop med de övriga ingredienserna i granolan.

- Målet är att syrsorna i framtiden skulle vara inhemska, säger utvecklingsdirektören vid Foodwest Kaisa Penttilä.

Produktionsmängden och många andra saker som har med produktionen att göra är affärshemligheter. Men det är fråga om betydliga mängder.

- Försäljningsmängden vet vi då vi får produkten till butikerna. Om en del av människorna i ett land av denna storlek prövar på produkten en gång, så är det redan ganska många, säger Palonen.

Paket med müsli som innehåller bland annat syrsor packas på löpande band.
Müslipaketen packas på löpande band. Paket med müsli som innehåller bland annat syrsor packas på löpande band. Bild: Yle/Tarmo Niemi müsli,livsmedel,Entocube

Tanken är att produkten ska ut till återförsäljare ännu i december. Enligt Entocube har det varit relativt lätt att hitta återförsäljare.

- I huvudsak har man varit intresserade och till och med lite tävlat om produkten. Jag har varit positivt överraskad, säger Palonen.

Bisnes och en miljögärning

På Entocube och Foodwest påpekar man att man utöver bisnesen även tänker på miljön.

- Vårt långsiktiga mål är att insektmaten bliv mer vardaglig. I och med det kommer man in på vår grundtanke om insekternas miljöpåverkan och det är därför vi börjat med det här från första början, säger Palonen.

Nu tillverkar man livsmedel av syrsor, men företaget hoppas kunna utveckla produkter även av mjölbaggar och binas larver.

- Enligt forskning har finländarna en fördomsfri inställning mot insekter. 70 procent är villiga att smaka på dem och det är en väldigt hög siffra, säger Kaisa Penttilä.

Hon säger att motsvarande siffra i Tyskland är 25 procent.

Otto Palonen, operativ ledare på Entocube, hålleri ett fat med müslin som består av syrsor.
Otto Palonen. Otto Palonen, operativ ledare på Entocube, hålleri ett fat med müslin som består av syrsor. Bild: Yle/Tarmo Niemi porträtt,Entocube

Siktar mot stjärnorna

Enligt Palonen finns marknaden just nu i de EU-länder där man får sälja insekter som livsmedel. Men målet är att ta produkterna ännu längre bort.

- Insekter kommer att vara ett sätt att producera mat på Mars-resor. Vi behöver inte avgränsa oss hit, men vi börjar på det här klotet.

Text: Hanne Leiwo/Yle Pohjanmaa
Översättning och bearbetning: Juho Karlsson/Yle Österbotten
Den urskrungliga artikeln: Pieni pohjalaistehdas puskee nyt sirkkamysliä – myös iltavuoro piti ottaa käyttöön

Läs också