Hoppa till huvudinnehåll

Dansarna som skulle leva upp till Madonnas ideal

Tre av Madonnas dansare poserar framför en tom pool.
Tre av Madonnas dansare poserar framför en tom pool. Bild: Lisa Guarnieri Yle Fem,dokumentärprogram,Strike a Pose,Kevin Stea,6512 0180 000

1990 slöt sig sju unga dansare till världsartisten Madonna och hennes mest kontroversiella turné. Fria, talangfulla och i tjugoårsåldern stod de inför sitt livs resa som kom att påverka deras liv. I dokumentären Strike a pose berättar de sin historia.

Under turnén ville Madonna ta ställning för homosexuellas rättigheter, uttrycksfrihet och Aids.

Av dansgruppens sju medlemmar var sex homosexuella och också de blev snart symboler för sexuell frigörelse och inspirerade människor över hela världen att vara sig själva. Inte minst genom dokumentären Truth or Dare.

I efterdyningarna av Reagan-eran och Aidsepidemin fick dokumentären enormt genomslag. Speciellt scenen där två killar kysser varandra passionerat skapade stor uppståndelse.

Ännu i dag får dansarna tackbrev för dokumentären och scenen som förändrat mångas liv. Men i kulisserna var ställningstagandet inte lika självklart.

I dokumentären Strike a pose får dansarna själva berätta om turnén, uppståndelsen – och livet efter. Även om dansarna var centrala i Madonnas turné hade de nödvändigtvis inte samma syn på det budskap som turnén förmedlade.

Gabriel var inte alls stolt över att vara gay. När han inte lyckades övertala Madonna att klippa bort scenen med kyssen stämde han henne. Han dog som 26-åring i Aids, en sjukdom som tystade honom genom den skam han kände.

Carlton, den enda av dansarna som var betrodd att lyfta upp Madonna under showerna, var hiv-positiv under turnén och nära kollaps. Lögnerna han upprätthöll har följt honom sedan dess. En tredje av dansarna döljer fortfarande delar av sig själv men inser att han nu måste gå vidare.

Madonnas dansare poserar i en danssal
Övre raden från vänster: Salim Gauwloos, Oliver Crumes III, Carlton Wilborn & Kevin Stea. Nedre raden från vänster: Luis Camacho & Jose Gutierez. Madonnas dansare poserar i en danssal Strike a Pose,Yle Fem,dokumentärprogram,Kevin Stea,Carlton Wilborn,Jose Gutierez Xtravaganza,6512 0180 000

I dokumentären träffar vi dansarna på nytt. För första gången berättar de hur svårt det varit att leva det fria liv de i tiderna marknadsförde så hårt på scen.

Deras berättelser avslöjar rädsla för hur andra människor skall döma en och hur svårt det är att acceptera sig själv när man känner sig annorlunda.

25 år efter turnén och dokumentären Truth or Dare får dansarnas berättelse och imponerande dansnummer inspirera oss igen. Priset för att på riktigt kunna uttrycka sig själv är ibland högt?

Se trailer för dokumentären på Youtube


Orginaltitel: Strike a pose (Nederländerna & Belgien 2016)
14 dagar på Arenan

En dokumentär Ester Gould & Reijer Zwaan.

Mer från programmet

Läs också