Hoppa till huvudinnehåll

Infekterat ordkrig mellan skidvärldsmästarna: ”Han är som en smutsig gris”

Aleksej Petuchov och Nikita Krjukov, VM 2013.
Aleksej Petuchov är sur på motståndarnas beskyllningar. Aleksej Petuchov och Nikita Krjukov, VM 2013. Bild: imago sportfotodienst / All Over Press Aleksej Petuchov,Nikita Krjukov

De OS-avstängda ryska skidåkarnas medverkan i världscupen väcker ont blod hos konkurrenter. Samtidigt slår ryssarna tillbaka.

– Faktum att livstidsavstängda idrottare fortfarande kan vinna tävlingar visar att vår sport har blivit en ”Musse Pigg-klubb”.

Devon Kershaw hör till dem som kraftigast kritiserat det att ryska skidåkare, som den internationella olympiska kommittén (IOK) stängt av från OS, tillåts delta i världscupen.

IOK har slagit fast att Aleksandr Legkov, Jevgenij Belov, Aleksej Petuchov, Jevgenija Sjapovalova, Maksim Vylegzjanin och Julia Ivanova var dopade under hemma-OS i Sotji 2014.

Sextetten är fri att tävla i väntan på en egen utredning av det internationella skidförbundet (Fis), som vill se mer bevis. Åkarna har inte testat positivt, men deras dopningsprov ska ha manipulerats.

”Hela situationen sorglig”

Kershaws kanadensiske landsman Alex Harvey kallade situationen för ”skamlig” i samma BBC-intervju. Han utvecklar resonemanget till Yle Urheilu.

Devon Kershaw och Alex Harvey, 2011.
Devon Kershaw och Alex Harvey vann VM-guld i teamsprint 2011. Harvey tog sitt andra guld på 50 km i Lahtis 2017. Devon Kershaw och Alex Harvey, 2011. Bild: EPA Alex Harvey,Devon Kershaw

– Framför allt är hela situationen sorglig. När man sett McLarens och Oswalds rapporter förstår man att det inte bara handlar om idrottarna, utan hela systemet, säger Harvey om det statsledda dopningsprogrammet som McLarenrapporten avslöjat.

– Det är också sorgligt att idrottarna inte har någon rätt att bestämma själva. De har varit tvungna att göra det man beordrat inom laget. Det är sorligt för såväl dem som hela skidsporten.

Petuchov: Som en smutsig gris

De ryska åkarna som portats från OS på livstid har tagit beskedet hårt. Legkov, som ledde Rysslands nu strukna trippelseger på femmilen i Sotji, är inte sig själv enligt tränaren Markus Cramer.

– Det har varit en väldigt svår tid för Legkov och alla de andra. Men jag tror Aleksandr har tagit det tyngst. Han har gått ned fem kilo och kämpar med motivationen. Jag har känt honom i många år men har aldrig sett honom så förkrossad, säger Cramer till VG.

Aleksej Petuchov och Nikita Krjukov, VM 2013.
Aleksej Petuchov är trefaldig mästerskapsmedaljör i lagsprint. Här firar han VM-guldet med Nikita Krjukov 2013. Aleksej Petuchov och Nikita Krjukov, VM 2013. Bild: imago sportfotodienst / All Over Press Aleksej Petuchov,Nikita Krjukov

Aleksej Petuchov är upprörd över behandlingen. I Ilta-Sanomats intervju säger han att Harvey borde skämmas över sina anklagelser.

Harvey har bland annat insinuerat att även Sergej Ustiugov gjort sig skyldig till dopning. Den dubbla världsmästaren från Lahtis förra vintern finns inte på IOK:s lista över de avstängda idrottarna.

– Ifall Ustiugov en gång var en del av dopningsprogrammet, hur kunde Harvey då besegra honom på 50 kilometer i Lahtis? Tänk om jag skulle proklamera att Harvey använder dopning?

– Jag förstår att han inte gillar mig. Han tror att jag är dopad. Jag gillar å andra sidan inte honom, eftersom han är som en smutsig gris som inte vet någonting om någonting och bara springer runt och grymtar vad som helst.

Tror på grönt ljus

Petuchov intygar, precis som de övriga beskyllda åkarna, att han är oskyldig. Jag vet att jag är ärlig och ren, säger han till IS.

I Ryssland tror och hoppas man fortfarande på medverkan i OS i Sydkorea om några månader.

– Enligt mig har varken IOK eller Wada det sista ordet. Vi tar det till Cas och tar reda på om det finns bevis, sade skidförbundets ordförande Jelena Välbe tidigare i veckan.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport