Hoppa till huvudinnehåll

Kanonlopp av Matti Heikkinen – Iivo Niskanen slumrade till när pallplatserna delades ut

Matti Heikkinen, Ruka 2017.
Matti Heikkinen höll god fart i fri teknik. Matti Heikkinen, Ruka 2017. Bild: Lehtikuva Matti Heikkinen

Matti Heikkinen hade den näst snabbaste åktiden på herrarnas 15 kilometers jaktstart med fri skidteknik i Ruka. Iivo Niskanen var första finländare i mål – etta var än en gång Johannes Hösflot Kläbo.

Det märktes tidigt att Johannes Hösflot Kläbo, som varit i en klass för sig i Ruka hittills och startade med en 38 sekunders lucka bakåt, inte var lika överlägsen i dagens jaktstart.

Norrmannen blev ikappåkt och vid tio kilometer bestod tätklungan redan av elva åkare. Med fanns bland annat Iivo Niskanen som nöjde sig med att ta rygg, och Maurice Manificat som gav sig iväg hela 1:40 bakom Kläbo.

Med ett par kilometer kvar kom rycket som spräckte fältet. Martin Johnsrud Sundby lade i en extra växel, Alex Harvey hängde på. Med i det sista motlutet var också Kläbo och Aleksandr Bolsjunov.

Och där steg sedan Kläbo fram.

Niskanen: Var för långt bak

– Det här är fullständigt otroligt, skryter referenten Leif Lampenius när Kläbo är etta också i det avslutande loppet på Rukas minitour.

– Jag hade inte väntat mig det här, säger Kläbo till Yle Sporten. Jag hade en riktigt tung dag, under den andra tredjedelen av loppet visste jag att jag kommer få det svårt. Jag satsade bara på att vara med i spurten – och lyckligtvis höll det.

Tvåa kom Sundby före Bolsjunov och Harvey. Niskanen hann inte med segertåget men korsade mållinjen på sjätte plats, 7,2 sekunder bakom Kläbo.

Iivo Niskanen, Ruka 2017.
Iivo Niskanen tappade en placering i jaktstarten. Iivo Niskanen, Ruka 2017. Bild: Lehtikuva Iivo Niskanen

– Det blev ett taktiklopp till slut och vi praktiskt tagit stod i några kilometer före avgörandet. Fram till det skidade jag förnuftigt en bit bakom och åkningen kändes lätt, men när rycket kom var jag för långt bak.

– På slutet lyckades jag plocka några placeringar men det gick inte att glida ikapp täten. Allt som allt en helt balanserad prestation, summerar Niskanen insatsen.

Strålande tävling av Heikkinen

Matti Heikkinen stod för ett kanonlopp. Han var med några kilometer kvar nära att få häng på tätklungan men orkade inte riktigt ända fram. Heikkinen, med startnummer 22, var fjortonde i mål.

– Jag sparade ingenting, utan skidade helt för fullt, säger Heikkinen i Yles intervju och menar att motorn inte ville starta.

– Jag var tvungen att gå ut hårt, men maskinen ville inte på något vänster gå igång. Men inte kommer man loss från såna där killar om man är helt under isen, så inte ska jag väl piska mig själv alltför hårt.

”Viktigt för Heikkinen”

Heikkinen var näst snabbast på dagens etapp, fem sekunder efter fransmannen Manificat. Trea var Hans Crister Holund. Kompletta resultat hittas här.

– Det ger kalla kårar att se Matti Heikkinen åka såhär. Det här var viktigt för honom, konstaterar expertkommentatorn Glenn Lindholm.

– Positiva besked av Iivo Niskanen och speciellt Heikkinen vad gäller de våra i dag.

Världscupen fortsätter i Lillehammer nästa helg. På programmet står sprint med klassisk teknik på lördag och skiathlon på söndag.

Resultat:

1. Johannes Hösflot Kläbo NOR 36.23,2
2. Martin Johnsrud Sundby NOR + 0,4
3 Aleksandr Bolsjunov RUS + 1,0
4. Alex Harvey CAN + 1,6
5. Aleksej Tjervotkin RUS + 6,2
6. Iivo Niskanen FIN + 7,2
7. Didrik Tönseth NOR + 8,1
8. Maurice Manificat FRA + 8,2
8. Hans Holund NOR + 8,2
10. Calle Halfvarsson SWE + 10,7
11. Aleksei Poltoranin KAZ + 11,9
12. Jevgenij Belov RUS + 17,0
13. Finn Hågen Krogh NOR + 22,0
14. Matti Heikkinen FIN + 23,1
---------------------------------------
46. Lari Lehtonen FIN +2.49,5
47. Ari Luusua FIN +2.57,6
51. Antti Ojansivu FIN +3.07,9
66. Juuso Haarala FIN +4.36,3

Läs också

Nyligen publicerat - Sport