Hoppa till huvudinnehåll

Matti Aspvik tvivlade: "Var det faktiskt Gud jag hade älskat? Eller bara min publik?"

Matti Aspvik
Jag fick enorma kickar av att stå framför en stor publik, säger Matti Aspvik. Det kan jag inte förneka. Matti Aspvik Bild: Yle/Jyrki Karjalainen församlingar,ånger,Gud

En mörk tid i Matti Aspviks liv vågade han knappt gå ut till postlådan. Byggföretaget gick brant neråt och räkningarna strömmade in.

- En gång blev det 24 000 euro när jag räknade ihop dem, säger han.

- Och det fanns varken pengar eller ork till att starta nya byggprojekt.

Dessutom kände Matti att han förtjänat situationen. Allt han rörde vid tycktes gå sönder och människor verkade må bättre bara han inte var med.

- Som om jag spred ett gift, säger han.

Robin Nyman och Matti Aspvik pratar
År 2000 bildade Robin Nyman och Matti Aspvik gruppen Forum i Jakobstads svenska församling. Den växte snabbt och fick stor uppmärksamhet i medierna. Robin Nyman och Matti Aspvik pratar Bild: Yle/Jyrki Karjalainen tro,församlingar,ånger,vänskap

Vid sidan av jobbet hade Matti startat en ny församling och nu steg han också ut ur det projektet.

- Jag hade en tvingande panikkänsla. Att det jag hade gjort var fel. Och jag undrade ifall det faktiskt var Guds ord jag predikat? Eller om jag bara varit ute efter publikens bekräftelse?

Älskade att stå på scenen

Det var just för att han var så bra på scenen som han från början värvades till gruppen i Jakobstads svenska församling.

- Vi ville skapa ett sammanhang med låg tröskel för människor som inte hade så mycket kyrkvana. Och vi tänkte att Matti är bra på det här med förkunnande, förklarar Robin.

Det var han. Gruppen Forum växte snabbt och efter ett par år skrev gruppens medlemmar ut sig ur kyrkan och bildade den nya församlingen, Oikos, under Robins och Mattis ledning.

Robin Nyman pratar
När Matti drog sig ur stod jag plötsligt ensam kvar med en hel församling, säger Robin. Robin Nyman pratar Bild: Yle/Jyrki Karjalainen Gud,ånger,församlingar,misslyckande,publik,uppträdande

Vänskapen sattes på prov

När Matti hoppade av lämnade Robin ensam med ansvaret för hela församlingen.

- Hej hopp, minns Robin.

- Jag och Matti startade församlingen tillsammans. Först sade vi en sak och sedan sade Matti plötsligt en annan sak. Och vad skulle jag göra med alla människor nu då Matti dragit sig ur?

Det satte vänskapen på prov.

- Men å andra sidan, säger Robin, det är när man är rejält i mörkret båda två som man faktiskt kan mötas på riktigt. Nånstans där blir vänskap till.

Robin lyssnar, Matti pratar
När det var som värst var både Robin och Matti glada om de slapp möta varandra på stan. Robin lyssnar, Matti pratar Bild: Yle/Jyrki Karjalainen tro,Gud,ånger,kyrkobyggnader,bekräftelse,predikan

Idag arbetar Matti som lärare och Robin driver ett café. Församlingen Oikos lades ner efter två års verksamhet och även om det var en tuff period, så ångrar varken Matti eller Robin någonting.

- Jag skulle göra resan på nytt, säger Robin och tänker främst på alla insikter som kom på köpet.

Nuförtiden är det inte lika viktigt med vad mänskor tänker eller tycker.

- Det lär man sig när man gjort bort sig offentligt, skrattar Matti.

Himlaliv med och om Matti och Robin sänds också i Yle Fem måndag 27.11.2017 kl. 18.30.

Läs också

Tro

Nyligen publicerat - Tro