Hoppa till huvudinnehåll

Vulkan på Bali spyr ut aska – invånare uppmanas hålla sig lugna

En bonde i förgrunden, vulkanberget Gunung Agung som spyr ut aska i bakgrunden.
Invånare i närheten av Gunung Agung på Bali uppmanas hålla sig lugna trots att vulkanen är mycket aktiv just nu. En bonde i förgrunden, vulkanberget Gunung Agung som spyr ut aska i bakgrunden. Agung,Gunung Agung

Vulkanberget Gunung Agung har sakta men säkert vaknat till liv. Den här veckan har vulkanen haft två utbrott.

Redan i september skakade marken kring Gunung Agung på den indonesiska turistön Bali. Det kom rök ur vulkanen och då evakuerades tiotusentals invånare som bodde i närheten av berget.

Men det tog ännu en tid innan vulkanen fick utbrott, och under tiden sänktes till och med nivån på varningarna till en tvåa på skalan med fyra nivåer.

På tisdagen, nästan två månader efter de första varningstecknen, hade Gunung Agung ett utbrott där den spydde ut aska och ånga.

På lördag kväll var det dags för ett nytt, större utbrott, där askmolnet steg ungefär 1,5 kilometer upp i luften.

Man tittar på Gunung Agung som har utbrott.
En man tittar på det fyra kilometer höga askmolnet över Gunung Agung. Man tittar på Gunung Agung som har utbrott. Bild: imago/Xinhua/ All Over Press Agung,Gunung Agung,Bali

Men det tog inte slut där. På söndag morgon kom ett ännu större utbrott med ett askmoln som sträckte sig 4 kilometer uppåt.

Indonesiska myndigheter har uppgraderat varningsnivån till en fyra, vilket betyder att ett stort utbrott kan komma när som helst.

Flygbolag har börjat ställa in flyg

De indonesiska katastrofmyndigheter säger att det är endast området i vulkanens absoluta närhet som är farligt och folk i trakten uppmanas hålla sig lugna.

Den största flygplatsen på Bali fungerar som normalt, men några mindre har stängt.

Tidigare i veckan ställde vissa flygbolag in sina flyg till Bali eller så ändrade de flygrutten. De flesta hann redan återgå till normala rutiner, men nu har en del flygbolag helt ställt in sina flyg till och från ön.

Frivilliga delar ut andningsskydd som ska skydda mot rök och aska i närheten av Gunung Agung.
Frivilliga delar ut andningsskydd som ska skydda mot rök och aska i närheten av Gunung Agung. Frivilliga delar ut andningsskydd som ska skydda mot rök och aska i närheten av Gunung Agung. Agung,Gunung Agung,Bali,vulkanutbrott,Vulkan (planet)

Det leder till att tusentals turister inte kan ta sig hem från ön enligt de ursprungliga planerna.

De flygbolag som fortfarande flyger till ön varnar passagerare för att det kan bli plötsliga förändringar i planerna om den oförutsägbara vulkanen får för sig att den ska ha ett större utbrott.

Vulkanen hade sitt senaste utbrott år 1963, med flera efterföljande mindre utbrott under nästan ett år framöver. Det var ett av de mest förödande vulkanutbrotten i Indonesiens historia, ungefär 1 500 personer dog.

Artikeln uppdaterad 26.11.2017 kl.9:35, eftersom vulkanen har haft ett nytt utbrott på söndag morgon.

Även Mexiko har haft ett vulkanutbrott den här helgen. Där har vulkanen Popocatépetl haft flera utbrott på fredagen och lördagen.