Hoppa till huvudinnehåll

Aktia: Finlands BNP växer med 3,1 procent i år

Grafik på en uppåtgående pil.
Grafik på en uppåtgående pil. Bild: Mostphotos/welcomia.com börser,ekonomi,statistik (vetenskaper),börsen

Den finländska ekonomin har vind i seglen för tillfället. Aktias ekonomiska översikt förutspår en tillväxt på 3,1 procent i år.

- Merparten av statistiken för 2017 har nu kommit in och allt tyder på att 2017 går till historien som ett ekonomiskt mycket gott år, säger Aktias chefsekonom Heidi Schauman.

Enligt Aktia ser tillväxten ut att fortsätta under de följande åren. För 2018 förutspås en tillväxt på 2,6 procent och för 2019 en tillväxt på 2,2 procent.

- Vi förväntar oss en fortsatt god utveckling i både konsumtionen, investeringarna och utrikeshandeln, säger Schauman.

Världsekonomin växer trots osäkra utsikter

Världsekonomin har också utvecklats positivt i år. Sannolikt är att världsekonomin fortsätter växa med drygt tre procent per år.

Det finns ändå en stor osäkerhet kring framtiden, konstaterar Schauman.

- Både realekonomin och marknaderna har dominerats av optimism och lugn under 2017, vilket på många sätt är litet oroväckande eftersom omgivningen är allt annat än stabil.

Tryck på högre räntor

Enligt Aktia ökar centralbankernas tyck på att normalisera penningpolitiken, efter en period av exceptionellt låga räntor.

- Vi förväntar oss den första räntehöjningen under medlet av 2019, berättar Schauman.

I värsta fall kan en räntehöjning komma att dämpa de positiva ekonomiska utsikterna för Finlands del.

Utsikterna för den inhemska konsumtionen påverkas i sin tur av att antalet sysselsätta inte ökar tillräckligt fort, slår Aktia fast.

Läs mera:

Bloomberg: Eurozonen en otippad ljusglimt i världsekonomin

På senare tid har både enkäter och ekonomisk statistik visat att den finländska ekonomin har vänt uppåt efter många år av negativ tillväxt.