Hoppa till huvudinnehåll

Årets Augustpris till Johannes Anyuru

Johannes Anyuru
Johannes Anyuru. Johannes Anyuru Bild: /All Over Press Johannes Anyuru

Under måndag kväll delades årets Augustpris ut på Konserthuset i Stockholm. Det är 29:e gången priset utdelas för de bästa svenskspråkiga böckerna i kategorierna skönlitteratur, facklitteratur samt barn- och ungdomslitteratur.

Pristagare i den skönlitterära kategorin var Johannes Anyuru med romanen De kommer att drunkna i sina mödrars tårar. Boken är en dystopi om ett framtida Göteborg där alla muslimer måste välja mellan att skriva på ett medborgarkontrakt eller bli deporterade till ett läger i en förort.

Sara Lundberg fick pris i barn- och ungdomskategorin för boken Fågeln flyger mig vart den vill.

Priset för årets fackbok gick till Fatma Bremmer för boken Ett jävla solsken, som är en biografi över Ester Blenda Nordström.

I år var inga finlandssvenska författare nominerade för Augustpris.

Läs mera:

Kandidaterna till Agustpriset för bästa svenska skönlitterära bok 2017.

Ingen finlandssvensk bok bland kandidaterna till Augustprisen

I förhandsspekulationerna nämndes Kjell Westös roman Den svavelgula himlen som en potentiell kandidat till det svenska Augustpriset, men när kandidaterna kungjordes på Scenkonstmuseet i Stockholm ikväll fanns varken Westö eller någon annan finlandssvensk författares verk bland de nominerade.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes