Hoppa till huvudinnehåll

Borrplattform kapsejsade i havet utanför Bergö

Flygfoto taget av Gränsbevakningsväsendet.
Esko ligger nu helt upp och ner i havet. Flygfoto taget av Gränsbevakningsväsendet. Bild: Gränsbevakningsväsendet pråm,olja,esko

Borrplattformen Esko skulle sent på söndag kväll bogseras från Vasa till Raumo då den av okänd anledning kapsejsade i havet utanför Bergö.

Plattformen ligger nu upp och ner.

- Stödpelarna sticker upp ur vattnet och bredvid flyter en räddningsflotte som automatiskt fälldes ut vid olyckan, säger sjöräddningsledaren Antti Jutila vid sjöräddningscentralen i Åbo.

Läget vid olycksplatsen är stabilt enligt Jutila.

- Enligt patrullen som har varit på platsen kan det hända att plattformen tar lite i bottnen. Den driver sakta norrut med vinden och vattenströmmarna, säger Jutila.

Finlands miljöcentral meddelade på måndag eftermiddag att gränsbevakningens patrull som varit på plats kunde notera att förlisningen inte orsakar någon direkt fara för havsmiljön. Endast en ringa mängd olja har observerats kring Esko.

Det är ungeför tio meter djup på olycksplatsen. Enligt Jutila påverkar plattformen inte annan sjötrafik i området. När vädret tillåter ska man placera en sändare på plattformen för att man ska kunna följa den och för att andra fartyg ska se den.

Det råder hård sjögång på olycksplatsen.
Det blåser hårt där Esko kapsejsade. Det råder hård sjögång på olycksplatsen. Bild: Gränsbevakningsväsendet pråm,olja,esko

Rederiet och försäkringsbolaget kommer att utarbeta en plan för hur Esko ska vändas och eventuellt bogseras och planen ska sedan godkännas av myndigheterna.

I Vasa hamn finns två oljebekämpningsfartyg och två farledsfartyg som kan användas för att säkra oljebekämpningen. Risken för oljeläckage är större då plattformen ska svängas.

Ingen person skadades i olyckan.

Borrplattformen ägs av Meritaito Oy. Ombord fanns 3 500 liter lätt brännolja och drygt 100 liter hydraulolja.

Borrpråmen Esko på havet.
Arkivbild. Borrplattformen Esko på havet. Borrpråmen Esko på havet. Bild: MeriTaito borrmaskiner,borrpråmen esko

Uppdaterad med mer information 13.42, 16.50 och 17.24. Uppdaterad 21.27. Ett fel i översättningen hade gjort "vakaa" (stabil) till "vakava" (allvarlig)

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten