Hoppa till huvudinnehåll

Elavbrotten prövar Borgåbors tålamod

högspänningsledningar från kärnkraftverket i lovisa
högspänningsledningar från kärnkraftverket i lovisa Bild: Yle/Stefan Härus eldistribution

Elavbrotten avlöser varandra i Borgå. Än är det stamnätet som trilskas, än är det väderfenomen och naturen som sätter käppar i hjulen. Vi kan räkna med nya elavbrott, säger driftchefen vid Borgå elnät.

Natten till måndag och under måndag morgon var totalt 1 300 hushåll och företag i Borgå utan el.

Orsaken var inte den här gången det oförklarliga fel som under två repriser uppstod på stamnätet i medlet av november.

- Oberoende av orsak har det ju den senaste tiden förekommit väl många fel med elavbrott som följd, säger driftchef Mikael Hämäläinen vid Borgå Elnät Ab.

En björkkvist är troligen orsaken

Det nu aktuella elavbrottet är nästan lika oförklarligt som de som uppstod i medlet av november.

- Det är troligtvis en liten björkkvist på en högspänningsledning i trakterna av Hattula som förorsakat elavbrottet, säger Hämäläinen.

Det som gör händelsen ännu mera konstig är att det inte finns björkar i omedelbar närhet av elledningarna.

- Där är ordentligt med avstånd till närmaste björk så högst antagligen är det vinden som är boven i dramat, säger Hämäläinen.

Ödetomt framför parkeringsplats
Företag i Östermalm drabbades av elavbrottet på måndag morgon. Ödetomt framför parkeringsplats Bild: Yle/Mikael Kokkola parkeringar (områden),tokmanni östermalm

Företag i Östermalm drabbades - igen

Eftersom det inte varit speciellt blåsigt den senaste tiden anar driftchef Hämäläinen att kvisten legat på högspänningsledningen en tid utan att förorsaka problem.

Varför den utlöste ett elavbrott långt senare går inte att förklara.

De områden i Borgå som drabbades av elavbrottet var Jernböle, Huktis och delar av Vårberga. Också företag och småindustrier i Östermalm drabbades.

- Tyvärr drabbades nu samma företag i Östermalm som tidigare i månaden drabbades på grund av felet i stamnätet, säger Hämäläinen.

Felet kvarstår på stamnätet?

Orsaken till de tidigare elavbrotten i november är fortfarande höljda i dunkel.

- Det har inte framkommit en enda liten orsak till elavbrotten för ett par veckor sedan. Det här tyder på att felet finns kvar, säger Hämäläinen.

Betyder det här att vi har nya elavbrott att vänta i Borgå?

- Min tolkning är dessvärre att det är en tidsfråga tills det händer igen, säger driftchef Mikael Hämäläinen.

elstolpe
elstolpe Bild: YLE/Rolf Granqvist elledning

Ungbjörkarna sågas ner

För att företagen och småindustrierna skulle få elektriciteten tillbaka så snabbt som möjligt på måndag åtgärdades problemet på morgonen med hjälp av omkoppling.

- Omkopplingen resulterade i att industrierna fick elektriciteten tillbaka relativt snabbt och så småningom också hushållen, förklarar Hämäläinen.

Någon kris är det inte. Området som var orsaken till måndagens elavbrott är inte heller ett kritiskt område, men björkarna som finns i närheten av den plats som förorsakade elavbrottet kommer nu att sågas ner.

- Det handlar om ungbjörkar som står längs med linjen, mellan stamnätslinjen och vår linje, så det är ett gränsfall vems ansvaret för träden är. Men jag ska röja dem ur vägen, lovar driftchef Mikael Hämäläinen vid Borgå elnät.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland