Hoppa till huvudinnehåll

Många onyktra förare tog bilen hem från julfesten – polisen oroad över folks attityder

Polis håller i alkometer.
Polis håller i alkometer. Bild: Yle/Mikael Kokkola alkometrar,Razzia,Rattfylleri,Fylleri,alkometer

I helgen åkte 27 personer i Österbotten fast för rattfylleri. Polisen tycker det är oroande att så många väljer bilen trots att de är berusade.

Under de senaste två veckosluten har polisen i Österbotten utfört 8 200 blåstest på förare i samband med den nationella övervakningen av julfesttrafiken.

Av dessa misstänks nu 13 personer för rattfylleri och 14 personer för grovt rattfylleri. Dessutom åkte sex personer fast för att ha använt annat berusningsmedel än alkohol. Också förra helgen åkte många berusade förare fast.

Dessutom fick 77 förare polisens alkometer att reagera, men resultatet var under straffbarhetsgränsen.

Polisen alkoholtestar bilförare
Polisen alkoholtestar bilförare Bild: Lehtikuva / Jussi Nukari alkometrar,alkotest

Polisen tycker det är oroande över den attityd som råder bland förarna då så många sätter sig i bilen småberusade och blåser just under straffbarhetsgränsen. Polisen påminner om att också en liten mängd alkohol i blodet påverkar körförmågan.

Ungefär lika många åkte fast ifjol

Polisen informerade om övervakningen på förhand men det hade ingen större effekt då man jämför resultatet med fjolårets.

År 2016 gjordes 10 800 alkoholtest bland förarna under samma övervakning. 35 personer misstänktes då för rattfylleri och av dessa hade åtta stycken använt annat rusmedel än alkohol.

Polisen hårdbevakar trafiken under julfestfirandet

Polisen inledde förra veckan en kampanj där man satsar extra noga på att övervaka trafiken under julfestsäsongen.

Polisens kampanj har delvis kommit till via önskemål av österbottningar som hört av sig och vill att polisen under julfesttider ska övervaka trafiken extra noggrant.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten