Hoppa till huvudinnehåll

Norska Gisle letar sin homosexuella identitet

Bild ur programmets vinjett där Gisle spyr glitter.
Bild ur programmets vinjett där Gisle spyr glitter. Bild: NRK Yle Fem,Gisle A. Gjevestad Agledahl,Jävla homo

När Gisles älskling tar honom i handen blir han nervös och får ont i magen. Orsaken är att hans älskling är man, som han själv. I femdelade serien Jävla homo träffar han en rad människor för att om möjligt blir mer självsäker och hitta sin identitet.

Gisle är rädd för att bli satt i ett fack, att alla skall tycka att han bara är ”en jävla bög” och att bli slagen fast han vet att det inte sker särskilt ofta.

I dokumentärserien dyker han in i en för honom okänd värld för att hitta svar på alla sina frågor. Det finns en hel värld där ute som han inte vågat närma sig tidigare och som han nu skall möta för första gången.

Nu skall klumpen i magen bort, en gång för alla, om det bara är möjligt.

Varifrån kommer de här känslorna? Varför tar så många hbt-personer livet av sig? Vad innebär det att vara ”homo” och skall ens läggning överhuvudtaget behöva påverka ens identitet i så stor utsträckning?

Och kanske framför allt, varför är det fortfarande svårt at vara homosexuell i Norge och många andra länder?

Gisles första test blir att sätta sig i ett skyltfönster mitt i Oslo. Vad tror förbipasserande att han gillar och är bra på när de tror att han har en flickvän – och vad är motsvarande svar när de vet att han har en pojkvän.

I det första avsnittet besöker Gisle också en fest inom modebranschen, en fotbollsträning och träffar Victor Sotberg som är populär homosexuell Youtuber.

I seriens övriga avsnitt handlar det bland annat om feminitet, den sexuella relationen, att hitta ett umgänge där man blir accepterad och vikten av att våga stå upp för vem man är och öppet visa det utåt.

I Yle Fem sänds avsnitt ett till tre måndagen 27.11.2017 och avsnitt fyra och fem måndagen 4.12.2017. Alla fem avsnitt publiceras på Yle Arenan 27.11.2017.


Orginaltitel: Jævla homo (Norge 2017)
30 dagar på Arenan
Produktion: NRK / Nordvision

Mer från programmet

Nyligen publicerat - Yle Fem