Hoppa till huvudinnehåll

Regeringen vill få finländarna att äta hälsosammare – kan ske genom beskattning eller varningstexter

Färska frukter och grönsaker på ett matbord i trä.
Färska frukter och grönsaker på ett matbord i trä. mat,livsmedel,grönsaker,rotfrukter,frukter,tomat,äpple,bönor,potatis,råvaror,lök,färskvaror,närproducerad mat,ekologisk mat,bord,Matbord,hälsosamhet,nyttighet,hälsosam

Sötsaksskatten slopades i början av året, men nu ska i stället nya skattebeslut leda finländarna på rätt väg i fråga om matvanorna. Ett alternativ är att skärpa beskattningen av ohälsosam mat och samtidigt lätta på den för hälsosam mat, ett annat att införa varningar på ohälsosamma produkter.

Regeringen har bestämt att låta göra en utredning om hur man kan styra våra matvanor i en mera hälsosam riktning.

Det kunde ske genom skattelösningar så att livsmedel som innehåller rikligt med socker, hårda fetter eller salt beskattas hårdare.

- För vår del kunde man sänka mervärdesskatten till noll då det handlar om hälsosam mat som frukter och grönsaker, säger Sebastian Hielm som är livsmedelssäkerhetsdirektör på Jord- och skogsbruksministeriet.

Sebastian Hielm arbetar med livsmedelssäkerhet vid Jord- och skogsbruksministeriet
Sebastian Hielm. Sebastian Hielm arbetar med livsmedelssäkerhet vid Jord- och skogsbruksministeriet Bild: Yle/Anna Savonius hielm

Han vill i det här skedet inte i detalj gå in på vilka produkter som skattehöjningarna skulle gälla. Men det kunde handla om till exempel läsk, chips och godis.

Men reformen kan vara politiskt besvärlig. Skattehöjningarna skulle sannolikt drabba låginkomsttagare som ofta inte har något annat alternativ än att äta billig och därmed ofta ohälsosam mat.

- Samtidigt skulle det bli en skattelättnad för de förmögna som går på gym och äter avokado. Men det handlar om att hitta rätt balans.

Varningstexter i Peru och Chile

Ett annat alternativ är varningstexter eller -dekaler på ohälsosamma produkter. Peru och Chile har nyligen tagit i bruk varningar och Kanada kommer att följa i deras spår.

- Varningar är ändå en tråkigare metod för att styra konsumtionsvanorna eftersom de skuldbelägger. Men de ingår nog i verktygslådan om skattelösningarna inte går vidare, säger Hielm.

Finland väntar nu på mer information om hur väl varningstexterna fungerar.

- Det kan ju hända att de är en effektivare metod än högre priser.

Utredningsprojektet inleds nästa år och i arbetet deltar flera ministerier. Hielms bedömning är att det tar 2-3 år innan lagändringarna kan träda i kraft.

Industrin protesterar

Livsmedelsindustrin anser att konsumtionsvanorna helst ska styras på andra vis än genom nya lagar.

Lösgodis ramlar ur en påse på ett träbord.
Sötsaksskatten slopades i början av året. Lösgodis ramlar ur en påse på ett träbord. lösgodis

Branschen oroar sig för att nya bestämmelser kan förvränga konkurrensen. Direktör Heli Tammivuori på Livsmedelsindustriförbundet påminner om att EU-kommissionen fällde sötsaksskatten just av den här anledningen.

- En punktskatt för tillsatt socker är dessutom svår att förverkliga. Det här konstaterades redan 2013 av arbetsgruppen som utredde sockerbeskattningen, säger Tammivuori.

I så fall är det bättre att göra ändringar i mervärdesskatten. Men att göra skillnad på hälsosam och ohälsosam mat är inte alltid helt lätt.

Text: FNB