Hoppa till huvudinnehåll

Tidtabellen för medborgarinitiativ för Vasa centralsjukhus klarnar – riksdagen avgör jourens framtid i vår

vasa centralsjukhus
vasa centralsjukhus Bild: Yle/Roy Fogde Vasa,Vasa centralsjukhus

Sex månader och två veckor efter att medborgarinitiativet för jouren i Vasa lämnades in har social- och hälsovårdsutskottet behandlat frågan. Nu är det klart att initiativet ska tas upp i riksdagen på våren i samband med behandlingen av social- och hälsovårdsreformen.

Tog över sex månader att behandla medborgarinitiativet

Den 10 maj överräcktes medborgarinitiativet för jouren i Vasa till riksdagens talman Maria Lohela.

Ett medborgarinitiativ ska tas upp till behandling i riksdagen inom loppet av sex månader.

Den 24 november, sex månader och två veckor efter att initiativet lämnades in, behandlades slutligen initiativet av social- och hälsovårdsutskottet.

Riksdagen behandlar initiativet i vår

Några konkreta planer för hur medborgarinitiativet ska behandlas i riksdagen finns inte. Det som däremot klarnade är att initiativet ska tas upp i riksdagen under våren 2018.

Utskottet beslöt också att initiativet ska behandlas i samband med att riksdagen tar ställning till regeringens reform av social- och hälsovården.

- Vi har vetat att det är på kommande och det känns bra att det nu går framåt och att initiativet kommer att tas upp i riksdagen, säger Tehy-huvudförtroendemannen Kim Berg.

Kim Berg, huvudförtroendeman för Tehy på centralsjukhuset i Vasa.
Kim Berg. Kim Berg, huvudförtroendeman för Tehy på centralsjukhuset i Vasa. Bild: YLE/ Marcus Lillkvist kim berg

Initiativtagaren Kim Berg tycker det är bra att medborgarinitiativet kommer att behandlas som en del av social- och hälsovårdsreformen.

- Det har hela tiden varit vårt mål att man ska beakta helheten då man avgör framtiden för Vasa centralsjukhus, säger Berg.

Över 67 000 skrev på initiativet

Det var i januari i år som en namninsamling för Vasa centralsjukhus startade.

I medborgarinitiativet föreslås en förändring i hälso- och sjukvårdslagen så att också Vasa sjukvårdsdistrikt finns med bland distrikten med omfattande jour dygnet runt.

Medborgarinitiativet samlade in över 67 000 namn. Det räcker med 50 000 personer för att ett medborgarinitiativ ska behandlas av riksdagen.

 • Kåre Pihlström lade Källvikens historia i pärmar

  Alexander III och Dagmar gästade Källviken åtta gånger.

  Kåre Pihlström nyutkomna bok Källviken: Dagmars park – Dagmarin puisto berättar den fascinerande historien om en plats som blev föremål för ryska kejsarens utflykter under slutet av 1800-talet.

 • Det slutgiltiga ultimata Star Wars-quizet

  Är du bäst på Star Wars?

  Törstar du efter mer quizar om Star Wars? Här är X3M:s tredje och svåraste Star Wars-quiz. Den här gången räcker det kanske inte med att bara ha sett filmerna några gånger ... Var det för svårt eller vill du bara ha mer frågor? Här finns våra tidigare test: Star Wars-testet för nybörjare Ultimata Star Wars-testet

 • Volshemmet i Kyrkslätt måste renoveras - men vårdreformen gör hemmets framtid osäker

  Inga stora renoveringar kan göras i och med vårdreformen.

  Kommunstyrelsen i Kyrkslätt vill utreda hur stora renoveringar som krävs för att Volshemmet också i framtiden ska kunna erbjuda långtidsvård och intervallvård. Eftersom framtiden med vårdreformen är osäker vill vi inte göra några stora renoveringar i nuläget, säger kommunstyrelsens ordförande.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten