Hoppa till huvudinnehåll

"Tjuvar, tjuvar!" - tiotusentals rumäner demonsterade mot regeringens planer

En man ropar slagord i en megafon under demonstrationen utanför regeringspalatset i Bukarest, 26.11.2017.
En man ropar slagord i en megafon under demonstrationen utanför regeringspalatset i Bukarest, 26.11.2017. Bild: EPA-EFE/Bogdan Cristel Rumänien,demonstrationer (samhälleliga händelser)

Uppemot 30 000 rumäner tog till gatorna i huvudstaden Bukarest på söndag kväll. De protesterar mot de styrande socialdemokraternas planer på förändringar i rättssystemet. Förändringarna riskerar försvaga kampen mot korruption.

Den socialdemokratiskt ledda regeringen i Rumänien planerar att förändra rättssystemet så att det hamnar under starkare politisk kontroll.

Det befaras försvaga kampen mot den utbredda korruptionen i landet. Det styrande socialdemokratiska partiet PSD har varit i allra högsta grad inblandad i korruptionsskandalerna.

"Tjuvar, tjuvar" ropade tiotusentals demonstranter utanför regeringsbyggnaden i Bukarest på söndag kväll.

"Vi vill ha rättvisa, inte korruption. PDS är den röda pesten", skallade slagorden.

"Allt för rättvisan" står det på ett av plakaten som demonstranterna bar på i Bukarest på söndagen.
"Allt för rättvisan" står det på ett av plakaten som demonstranterna bar på i Bukarest på söndagen. "Allt för rättvisan" står det på ett av plakaten som demonstranterna bar på i Bukarest på söndagen. Bild: EPA-EFE/Bogdan Cristel Rumänien,Bukarest,demonstrationer (samhälleliga händelser),Plakat

Utöver de uppskattningsvis 30 000 demonstranterna i Bukarest, så ska omkring 20 000 människor också ha deltagit i demonstrationer i ett 70-tal andra rumänska städer.

De planerade reformerna av rättssystemet har också kritiserats av EU-kommissionen, utländska diplomater och tusentals rumänska domare.

Ännu större demonstrationer tidigare i år

Den kommission som nu förbereder reformerna leds av den förre justitieministern Florin Iordache.

Han avgick från sin ministerpost i februari då regeringen försökte utfärda ett kontroversiellt korruptionsdekret.

Det dekretet kunde ha lett till att socialdemokraternas korruptionsmisstänkte ledare Liviu Dragnea, samt tiotals parlamentsledamöter och borgmästare kunde ha undvikit nya korruptionsåtal.

Regeringen tvingades återkalla det dekretet då hundratusentals rumäner demonstrerade mot det i ett par veckors tid.

Uppskattningsvis 200-300 000 människor deltog i demonstrationen i Bukarest på söndagen 5.2.2017
Uppskattningsvis 200-300 000 människor deltog i demonstrationen i Bukarest den 5 februari 2017 Uppskattningsvis 200-300 000 människor deltog i demonstrationen i Bukarest på söndagen 5.2.2017 Bild: EPA/DAN BALANESCU Rumänien,demonstrationer (samhälleliga händelser),korruption

Kampen mot den omfattande korruptionen i Rumänien har varit relativt framgångsrik under de senaste åren.

Korruptionsåklagare har utrett hundratals höga tjänstemän och politiker. Exempelvis PDS-ledaren Liviu Dragnea har fått sina tillgångar frysta.

Protesterna gäller också en planerad skattereform

På söndagen protesterade demonstranterna inte bara mot de planerade förändringarna i rättssystemet.

De protesterar också mot en planerad skattereform som skulle innebära att socialskyddsavgifterna skulle överföras på arbetstagarna.

Enligt regeringen är den reformen ägnad att öka statens inkomster. Demonstranterna menar att den skulle sänka lönerna.

Källor: Reuters, AP, AFP, Yle

Två unga demonstranter utanför regeringsbyggnaden i Bukarest under en tidigare protest den 19 november.
Två unga demonstranter utanför regeringsbyggnaden i Bukarest under en tidigare protest den 19 november. Två unga demonstranter utanför regeringsbyggnaden i Bukarest under en tidigare protest den 19 november. Bild: AFP / Lehtikuva Rumänien,demonstrationer (samhälleliga händelser)

Läs också