Hoppa till huvudinnehåll

16-åriga skytteligaledaren drömmer om stora ligor och fullsatta läktare – men vill inte kallas supertalang

Jag tycker det låter lite konstigt, säger Ellen Norrgrann om epitetet jättelöfte som 16-åringen stämplats med efter årets storartade målproduktion i damernas FM-serie i handboll. Men framtidsmålen är högt ställda.

71 mål på sju matcher. Elva måls försprång till skytteligatvåan, HIFK:s Johanna Hilli. 24 mål ner till treorna Carolina Rehnberg och Erica Gustafsson, som dessutom spelat en match mer.

Åbo IFK:s mittnia Ellen Norrgrann har varit FM-seriens klart effektivaste spelare den här säsongen.

– Det har väl gått helt bra. Inte vet jag nu så mycket annat. Det har gått bra och jag har gjort mycket mål.

Hon är inte särskilt tänd på att prata om sig själv. Jag är väl inget extra, menar hon.

Siffrorna säger annat.

Frustrerande punktmarkering

Hon steg in bland seriens bästa målskyttar redan förra säsongen. I början på december blev det för första gången tvåsiffrigt i målkolumnen och efter ett starkt slutspel tog hon till slut hem skytteligan.

Snittet på över tio mål per match i inledningen av pågående säsong har därmed inte varit någon stor överraskning.

Ellen Norrgrann, november 2017.
Ett massivt målansvar faller på Norrgranns unga axlar. Ellen Norrgrann, november 2017. Bild: Yle / Janne Isaksson Åbo IFK,ellen norrgrann

Motståndarna har lärt sig vem Ellen Norrgrann är och i en del matcher har hon fått specialbevakning.

– Det är ganska frustrerande, jag tycker inte om det, säger Norrgrann.

– Man kan ju försöka fara på yttern och spela och komma på övergångar därifrån, och sen kan jag springa loss från kanten i körningar. Så nog går det, men det blir betydligt svårare.

”Kommer gå jävligt långt”

Det får hon ändå så småningom bli van vid, påminner ÅIFK:s assisterande tränare Bill Anckar. Hans och Besim Qerimis lag är ungt och tunt, vilket ger Norrgrann enormt ansvar över målskyttet.

– Det stämmer att vi har en brist för tillfället att så mycket faller på Ellen, men hon verkar klara av pressen förvånansvärt bra, säger Anckar om Norrgrann som gjort 43 procent av ÅIFK:s mål.

Det innebär samtidigt enligt honom att målstatistiken inte berättar hela sanningen. Skulle några av seriens mest etablerade målskyttar ha lika dominanta roller i sina respektive lag kunde de även passera Norrgrann i skytteligan.

Fastän man skulle se vart skottet ska komma så hinner man inte reagera tillräckligt snabbt

– Jag tror hon kommer att klara trycket riktigt bra, så länge alla tränare och spelare hjälper henne hantera det och kommer med ärlig feedback, säger lagkompisen Linda Sipola. Det är mycket att ta emot i en så ung ålder, men så länge alla peppar henne så kommer hon att gå jävligt långt.

Sipola ursäktar snabbt sitt vulgära ordval – men faktum kvarstår: Ellen Norrgrann, 16, toppar skytteligan i ensamt majestät och imponerar stort.

– Hon är jätteduktig på det hon gör och har många goda egenskaper. Hon är väldigt tävlingsinriktad vilket betyder att hon alltid tränar hårt, säger Anckar.

– Hon tycker om att lära sig nya saker, hon är väldigt intresserad av nya övningar, nya rörelser, nya sätt att skjuta. Hon tycker om utmaningar – ju svårare, desto bättre.

ÅIFK:s handbollsdamer, november 2017.
ÅIFK, som tappat bland annat mångåriga stjärnspelaren Anna Harri sedan förra säsongen, ligger på femte plats i tabellen. ÅIFK:s handbollsdamer, november 2017. Bild: Yle / Janne Isaksson Åbo IFK,åifk handboll

Anckar tillägger att temperamentet kunde vara bättre. Norrgrann har åkt på tre utvisningar under säsongen.

– Hon är en krigare, beskriver målvakten Sipola sin lagkamrat.

– Hon försöker alltid sitt bästa, hon är helt och hållet inne i matchen. Om det går bra är hon jättetaggad, och om det dåligt så märker man det också. Men det är sånt man lär sig med tiden.

Kastar 100 km/h

Sipola säger att hon aldrig sett en lika duktig 16-åring i FM-serien. Hon brädar de jämnåriga på alla delområden: Steginsättning, kondition, kraft, försvar, räknar Sipola upp.

Och inte minst kastet.

– Det är svårt att läsa av hennes kastarm och hon har sån kraft i sina skott att fastän man skulle se vart skottet ska komma så hinner man inte reagera tillräckligt snabbt, berättar IFK-keepern.

Sylvia Jokinen (19), Ellen Norrgrann (4), Ingrid Lindbom (2), Linda Sipola (17), november 2017.
Sylvia Jokinen (t.v.), Ellen Norrgrann, Ingrid Lindbom och Linda Sipola på ÅIFK:s träningar. Sylvia Jokinen (19), Ellen Norrgrann (4), Ingrid Lindbom (2), Linda Sipola (17), november 2017. Bild: Yle / Janne Isaksson Åbo IFK,linda sipola

ÅIFK:s mätningar har visat att Norrgranns kast som bäst viner iväg i en hastighet på över 100 kilometer i timmen. Hemligheten är ett kort tillslag och en bra snärt, menar Anckar.

– Hon har ett väldigt hårt skott, vilket man kanske inte alltid tänker eftersom hon mest är känd för sin snabbhet som kanske ändå är hennes vassaste vapen.

Otaliga saker att förbättra

Brister finns också. Naturligtvis, när det handlar om en 16-årig spelare. Framåt har det mesta stämt för Norrgrann denna säsong, men försvarsspelet är hon inte helt nöjd med.

– Bättre spelöga, bättre passningar till linjen, alla distansskott, nämner hon saker som fortfarande måste förbättras.

När det känns lätt att spela här tycker jag man ska flytta utomlands

Hon borde dessutom bli mångsidigare i sitt spel, i dagsläget är hon ganska enspårig, medger hon. Tränare Anckar lyfter fram det kollektiva i bägge ändor av planen som förbättringspunkter.

– Hon är van att ta så stort ansvar nu att hon kanske inte ännu har den speldisciplin som krävs för de internationella planerna. Sen finns till exempel spelrytmik, tempoväxlingar, finten till vänster … Nog finns det otaliga saker hon har att bättra på.

Kvar i Finland ett par år till

Ellen Norrgrann har inte bråttom utomlands. Hon går på första årskurs i Katedralskolan i Åbo och siktar på en utlandsflytt efter gymnasiet om ett par år.

Rätt beslut, anser Anckar som är säker på att måldrottningen fortfarande kan utvecklas mycket på de inhemska planerna.

– Jag får nog mycket ut fortfarande, säger Norrgrann själv. Sen när det känns lätt att spela här tycker jag man ska flytta utomlands, men än så länge är det nog tufft ute på planen.

Och till de tuffaste av planer siktar hon att nå en vacker dag.

Ellen Norrgrann, november 2017.
Ellen Norrgrann drömmer om Tyskland. Ellen Norrgrann, november 2017. Bild: Yle / Janne Isaksson Åbo IFK,ellen norrgrann

– Jag skulle vilja spela i Bundesligan, eller i nåt helt jättestort lag och nån stor hall där läktaren är helt fullsatt. Det skulle vara jättemäktigt.

I egenskap av en supertalang inom finländsk handboll har hon all rätt att drömma stort. Även om hon själv inte gärna tituleras ett stort framtidsnamn.

– Jag tycker det låter lite konstigt, jag kan inte riktigt smälta det, säger hon.

– Men ja, det är väl roligt.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport