Hoppa till huvudinnehåll

Domar för narkotikabrott i härva med kopplingar till byggbranschen och Bandidos

Bilden visar Bandidos föreningslokal och poliser som står utanför.
En del av de dömda har kopplingar till mc-gänget Bandidos. Bilden visar Bandidos föreningslokal och poliser som står utanför. Bild: Lehtikuva Bandidos

Fem män dömdes på tisdagen i Helsingfors tingsrätt för narkotikabrott i en stor härva inom byggbranschen. Härvan hänger samman med grova skattebedrägerier och mutbrott inom byggbranschen, som utreds av Centralkriminalpolisen.

Enligt domen har männen lärt känna varandra inom byggbranschen och har jobbat på byggarbetsplatser på Skatudden, i Berghäll och på Drumsö i Helsingfors. I Mejlans har de haft ett kontor där de har pressat kokain som sedan har sålts vidare i huvudstadsregionen.

Två av de dömda männen har kopplingar till organiserad brottslighet. I domen berättas att de under våren och sommaren i fjol vistades i X-teams utrymmen. X-team är en underorganisation till mc-gänget Bandidos. Den ena dömda mannen jobbade i baren under en fest i Bandidos lokal på Byholmen under försommaren i fjol.

Press för kokain.
Polisen beslagtog under förundersökningen den här pressen som männen hade pressat kokain med. Press för kokain. Bild: Helsingforspolisen narkotika,press

Droghandel på byggarbetsplats

En av de åtalade männen berättade i förundersökningen att droghandeln ägt rum på en byggarbetsplats på Skatudden. Enligt domen är det fråga om en byggarbetsplats med koppling till kyrkans fastigheter.

Mannen stod åtalad för narkotikabrott och bruk av narkotika men dömdes bara för bruk av narkotika till dagsböter.

Sammanlagt var sex män åtalade men en friades. Fyra dömdes för grovt narkotikabrott till fängelse. Två av dem fick villkorligt fängelse medan två fick ovillkorligt på två år respektive två år och två månader.

Mannen som dömdes till två års fängelse har tidigare i år fått två domar för bland annat skattebedrägeri. Det här sänkte hans straff.

Skattebedrägerier och mutbrott

Narkotikabrotten hänger samman med ekonomiska brott där bolag i byggbranschen misstänks för grova skattebedrägerier, grova bokföringsbrott, grova arbetspensionsförsäkringsbedrägerier, grov penningtvätt och mutbrott. De här brotten utreds av Centralkriminalpolisen (CKP) och förundersökningen pågår fortfarande.

Enligt CKP har bolagen hållit på med handel med kvitton, där man skriver obefogade räkningar mot betalning till ett annat bolag och svarta löner.

Brotten misstänks ha pågått mellan 2013 till och med våren 2017. Under de här åren har bolagen fått in sammanlagt 11 miljoner euro och största delen av de här pengarna har lyfts i kontanter och misstänks ha använts för att betala ut svarta löner. Därmed har man undvikit skatt på flera miljoner euro.

Korrigering 30.11: Bilden utbytt.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen