Hoppa till huvudinnehåll

Enormt behov av stöd för unga i Vasa – "Användningen av cannabis tyvärr mycket vanligare än vi vågar tro"

Bild från Unsplash.com
Många unga använder både alkohol, cannabis och andra droger. Särskilt cannabis har blivit mycket vanligare, rapporterar man vid Klaara i Vasa. Bild från Unsplash.com Bild: Unsplash/ Pablo Basagoiti depression,ungdomar,ensamhet,deprimerad

Katastrofalt, säger socialhandledare Cecilia Flygar då hon beskriver läget i sin kalender. Hon har inte längre en enda ledig tid före jul att erbjuda sina svenskspråkiga klienter vid Ungdomsstationen Klaara i Vasa.

- Till de andra som jobbar här finns det ännu lediga tider före jul och så har vi jour varje dag så att man också helt enkelt kan komma in genom dörren och då får man träffa någon. Men trycket är nog stort, säger Flygar.

Cecilia Flygar jobbar på Ungdomsstationen Klaara i Vasa.
Socialhandledare Cecilia Flygar hjälper ungdomar på Ungdomsstationen Klaara i Vasa. Cecilia Flygar jobbar på Ungdomsstationen Klaara i Vasa. Bild: Yle/Moa Mattfolk ungdomsarbete,Vasa,Österbotten,cecilia flygar

Åtta personer jobbar med att ta emot unga som vänder sig till Klaara, två svenskspråkiga och sex finskspråkiga. De möter vardera mellan fyra och sex klienter per dag. Varje vecka får alltså tiotals ungdomar hjälp vid Klaara.

- Behovet är enormt, och trycket på stadens tjänster är så stort att man tyvärr inte hinner med särskilt mycket förebyggande verksamhet, säger Flygar.

Cannabis ett växande problem

Flygar är orolig för att attityderna kring framför allt cannabis har förändrats så kraftigt under de senaste åren. Många av ungdomsstationens klienter har problem med missbruk.

- Vartefter man lär känna sin klient så kryper det ofta fram att hen både dricker alkohol och röker cannabis och utöver det kanske på helgerna tar ecstasy eller amfetamin. Subutex har också blivit jättevanligt i Vasa, säger Flygar.

Enligt Flygar har användningen av cannabis gått nedåt i åldrarna betydligt.

- Användningen av cannabis är tyvärr mycket vanligare än vad vi vågar tro, redan bland unga i högstadiet.

- Tyvärr tycker många unga också att alkohol är betydligt farligare än cannabis, man vet helt enkelt inte hur farligt det kan vara att röka på.

Svårt att nå fram

Flygar berättar att det ofta är svårt att nå fram till de unga missbrukarna för att de är nyförälskade i drogerna.

Jargongen mellan de unga låter enligt Flygar antyda att det är något coolt att vara en stoner kid, det vill säga en som regelbundet blir hög på cannabis.

- Ibland är det bästa jag kan göra att försöka så något litet frö till förändring.

Är du ung i Vasa, mellan 13 och 24 år, och behöver hjälp på grund av ångest, depression, missbruk eller någon annan svår situation så finns Klaara till för dig.

Här kan du boka tid för samtal.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten