Hoppa till huvudinnehåll

Finländsk dopningsexpert: Bäst att stänga OS-dörren för Ryssland

Ryssland protesterar med budskapet "No Russia, No games".
Under världscuppremiären på skidor protesterade Ryssland med att bära västar med budskapet "No Russia, No games". Ryssland protesterar med budskapet "No Russia, No games". Bild: imago/Eibner Europa/ All Over Press dopning,Längdåkning

Låt inte Ryssland delta i vinter-OS i Sydkorea. Det tycker dopningsexperten Harri Syväsalmi är IOK:s bästa alternativ.

Internationella olympiska kommittén IOK kommer att fatta ett beslut om Rysslands OS-öde vid ett möte i början på december.

Redan nu har sex ryska längdåkare, som var inblandade i den omfattande dopningshärvan vid hemmaspelen i Sotji 2014, blivit avstängda på livstid från OS av IOK.

Hur blir det med resten av ryssarna? Frågan är känslig.

Riolösningen mest gångbar

Harri Syväsalmi, som är generalsekreterare vid Finlands etiska idrottscenter (SUEK), ser lösningen från OS i Rio 2016 som den mest gångbara.

– Jag vill inte spekulera i hur IOK tänker, men för femton månader sedan krävde världens antidopningsbyråer att Ryssland inte skulle få komma till Rio, men enskilda idrottare som kunde visa upp en trovärdig bakgrund med tester fick delta, säger han enligt STT.

– Det här är den linje som internationella friidrottsförbundet har valt och den höll i idrottens skiljedomstol Cas. Det skulle också vara bäst nu.

Harri Syväsalmi.
Harri Syväsalmi. Harri Syväsalmi. Bild: SUEK Harri Syväsalmi

Tycker IOK har på fötterna

Syväsalmi ser också två andra alternativ. Dels kan Ryssland välja att inte delta själv, dels kan IOK tillåta Ryssland att delta.

– Det skulle vara det sämsta alternativet, säger Syväsalmi.

Han tycker också att IOK har visat att de har ordentligt på fötterna i sina beslut att utesluta längdåkare. I dag gick kommittén ut med bakgrunden till varför Alexander Legkov har stängts av och tappat sitt OS-guld från Sotji.

– IOK har grundat besluten på fakta. Ryssland har valt linjen att de nekar, säger Syväsalmi.

Från ryskt håll upprepar man att det handlar om en politisk häxjakt och att visselblåsaren Grigorij Rodtjenkov är skyldig.

Wadakommissionens ordförande Dick Pound presenterade den andra rapporten på torsdagens presskonferens.
Dick Pound. Wadakommissionens ordförande Dick Pound presenterade den andra rapporten på torsdagens presskonferens. Bild: EPA dick pound

Pound: Vändpunkt för IOK

Syväsalmi får medhåll av Dick Pound, en synlig person i det internationella antidopningsarbetet. Han var internationella antidopningsbyrån Wadas första ordförande.

– Det är logiskt att utesluta Ryssland. De olympiska spelen saboterades av värdlandet. Då måste man betala ett pris, säger han till NRK.

– Det här är en vändpunkt för IOK. För första gången har man klara bevis för fusk och det måste man reagera på. Annars kommer IOK att tappa sin trovärdighet.

Han går åt det internationella skidförbundet Fis. Där har man valt att låta de OS-avstängda ryska åkarna delta i världscupen.

– Det är en förvirrande situation nu.

Läs också