Hoppa till huvudinnehåll

Fyra häktade avsatta katalanska politiker accepterar Madrids styre - hoppas hinna med i valkampanjen

Valkampanj för Carles Puigdemont och Jordi Sanchez i Katalonien.
Valkampanj för Carles Puigdemont och Jordi Sanchez i Katalonien. Valkampanj för Carles Puigdemont och Jordi Sanchez i Katalonien. Bild: AFP / Lehtikuva Carles Puigdemont,Katalonien,Spanien,självständighet,valkampanjer,regionalpolitik,val (kognition),Jordi Sánchez Picanyol

Fyra av de avsatta katalanska politiker som sitter häktade i Madrid går med på centralregeringens övertagande av makten i Katalonien, säger deras försvarsadvokat i en skrivelse.

Enligt spanska medier lovar politikerna att hålla sig till dialog och förhandlingar.

Kataloniens förra vicepresident Oriol Junqueras och tre andra medlemmar i partiet ERC har skickat en skrivelse till Högsta domstolen i hopp om att inte behöva sitta häktade i väntan på rättegång.

De hoppas på att bli frisläppta för att kunna delta i valkampanjen inför valet i Katalonien den 21 december.

Politikerna avsäger sig ändå inte sin politiska övertygelse

Skrivelsen innebär ändå inte att politikerna skulle avsäga sig sin politiska övertygelse, säger advokaten.

Politikerna häktades den 2 november för sitt agerande i samband med den katalanska självständighetsdeklarationen. De anklagas bland annat för uppror och uppvigling.

Katalanerna röstade i en folkomröstning i oktober för självständighet för Katalonien. Centralregeringen i Madrid motsatte sig självständighetsdeklarationen och tog makten ifrån Katalonien samt utlyste nyval.

Oklart hur katalanerna röstar

Mindre än en fjärdedel av katalanerna säger sig vara redo att gå vidare med planerna på självständighet för Katalonien, visar en utredning som publicerats i tidningen El Pais.

Samma undersökning pekar ändå på ett jämnt valresultat i fråga om röstfördelningen mellan pro- och antisjälvständighetspartier inför valet i december.

(Källa: Reuters)