Hoppa till huvudinnehåll

Motorverkstad ger sysselsättning åt unga i Karis

Timppa i sitt senaste reparationsprojekt.
Förutom att Timo Pitkänen hjälper undomarna med deras projekt har han också ett eget bilprojekt: att rusta upp en Cadillac från år 1959. Timppa i sitt senaste reparationsprojekt. Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,Sisu,Mustion MC

Sedan i somras har motorklubben Mustion MC verkat i en av de gamla byggnaderna vid Sisufabriken i Karis.

Tanken är att ungdomar ska få komma dit och meka med motorer på kvällar och veckoslut.

Mustion Mc verkar i byggnaden till vänster.
Mustion MC huserar i byggnaden längst till vänster. Byggnaden har tidigare varit i Sisufabrikens användning. Mustion Mc verkar i byggnaden till vänster. Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,Sisu,Mustion MC

Verksamheten i Mustion MC inleddes redan år 2008 i mindre skala hemma hos Timo Pitkänen i Svartå.

- Det störde ju folk när ungdomarna körde omkring med sina mopeder så vi började i stället med lite motorverksamhet, berättar Timo Pitkänen, eller Timppa som han kallas.

Större lokaler

- Vi behövde större lokaler och flyttade hit i somras. Här kan man också lära sig att både måla och svetsa, säger Pitkänen.

På golvet i verkstaden i Karis står gamla bilar, motorcyklar, snöskotrar och mopeder i rader.

Inne i Mustion MC:s motorklubb i Karis
För tillfället är långtidsplatserna fullbokade men mopeder och motorcyklar ryms det ännu in. Inne i Mustion MC:s motorklubb i Karis Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,Mustion MC

En del har motorerna och diverse andra delar utplockade.

De ser närmast ut som skelett av plåt medan andra tydligen ska vaxas och putsas och fixas till belåtenhet för de unga eller lite äldre fordonsägarna.

Hjälpverksamhet

Timo Pitkänens förhoppning är att verksamheten ska leda till allt färre utslagna ungdomar. För honom själv är det frågan om en slags välgörenhet.

- Jag skruvar själv här så min tid går lika bra här som i mina egna lider, säger han.

Timo Pitkänen i Mustion MC:s lokal i Karis
Timo Pitkänen är "Timppa" på verkstaden. Timo Pitkänen i Mustion MC:s lokal i Karis Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,Sisu,timo pitkänen

Föreningen Mustion MC ry har etablerat sig som en regelrätt ungdomsverksamhet dit vem som helst är välkommen.

Det kostar ingenting för den som vill meka med sin moped eller andra små fordon. Den som däremot vill ha en egen långtidsplats för en bil betalar en månadshyra.

Som en familj

På plats finns också vuxna som vid behov kan erbjuda hjälp och stöd. En av dem är Toni Holmström, själv en "gammal mopopojke".

- Bättre att ungdomarna är här och blir intresserade av motorer, får nya vänner och lär sig nya saker än ute på stan, säger han.

Toni Holmström
Toni Holmström håller gärna hus i verkstaden på kvällar och veckoslut. Toni Holmström Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,Sisu,Toni Holmström

Målet med veksamheten är att erbjuda stöd och sysselsättning för ungdomar som annars riskerar att bli utslagna.

- Vi har verktyg och vi hjälper till om det behövs, säger Timo Pitkänen.

Dygnet runt

På ett loft nära taket i verkstaden möter ögat något oväntat ett tält.

- De flesta kommer och går men några av pojkar stannar till och med över natten. De skruvar så länge tills de är helt slut och så sover de i tältet. Nog har jag också övernattat här, skrattar Pitkänen.

Ett campingtält uppe på loftet i Mustion MC:s lokaler i Karis.
Den riktigt ivriga mekanikern kan inte slita sig ens för nattsömnen. Ett campingtält uppe på loftet i Mustion MC:s lokaler i Karis. Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,Sisu,Mustion MC

För tillfället är det omkring tjugo aktiva som skruvar och mekar på Mustion MC. Inga rusmedel får förekomma på verkstaden.

Infarten till verkstaden i Karis är längs Norråkersgatan och vidare in genom säkerhetsporten. Vid de tidpunkter då porten är stängd måste man ha kontakt direkt med Mustion MC.