Hoppa till huvudinnehåll

Nu höjs röster för att Åbo ska hoppa av Fennovoimas kärnkraftsbygge

Fennovoimas byggarbetsplats i Pyhäjoki. En orange grävskopa fyller jord i en gul lastbil på ett stort hyttjigt fält.
Det förberedande arbetet har inletts vid Fennovoimas byggarbetsplats i Pyhäjoki. Fennovoimas byggarbetsplats i Pyhäjoki. En orange grävskopa fyller jord i en gul lastbil på ett stort hyttjigt fält. Bild: Fennovoima Fennovoima,Pyhäjoki,kärnkraftsverk,kärnenergi

Vänsterförbundet och De gröna i Åbo vill diskutera stadens roll i Fennovoimas nya kärnkraftsbygge i Pyhäjoki.

Stadsfullmäktige beslöt med knapp majoritet i december 2016 att staden fortsätter som delägare i Fennovoimaprojektet via energibolaget Åbo Energi. Vårens kommunalval har ändå ändrat på maktpositionerna i fullmäktige.

De gröna, som varit emot stadens roll i kärnkraftsbygget, blev näststörsta partiet i staden och i många andra partier har flera av beslutsfattarna från ifjol bytts ut.

Vi tror att om Åbo Energi investerar sina pengar på förnybar energi så skulle det vara ekonomiskt, politiskt och miljömässigt bättre

De grönas Ville Niinistö säger till Yle Åboland att partiet väntar på att Åbo Energi själv kommer till slutsatsen att projektet är en dålig affär för staden. Ifall energibolaget inte reagerar är De gröna beredda på att göra en motion om att staden hoppar av Fennovoimaprojektet.

Ville Niinistö
Ville Niinistö. Ville Niinistö Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Ville Niinistö

- Vi hoppas att Åbo Energi ska komma fram till andra lösningar som har att göra med förnybar energi. Om det oklara läget med Pyhäjoki fortsätter och de ekonomiska riskerna ökar så är vi beredda att ta frågan till fullmäktige för omröstning.

Vanda Energis medverkan har konsekvenser för Åbo

De politiker som ifrågasätter Åbos delaktighet i Fennovoimabygget fick mera vatten på sin kvarn då Helsingfors stadsfullmäktige i våras röstade för att staden ska lösgöra sig från projektet.

Helsingfors är ändå bunden till Fennovoimabygget via sin ägarandel i Vanda Energi där Vanda som största ägare flaggat för att vara med i projektet.

- Om Vanda Energi lämnar projektet har det inte längre en stabil ägarbas och då måste Åbo också lämna Fennovoimabygget. Jag hoppas att vi snart får en klarhet i frågan.

Fennovoimabygget stötte på patrull i slutet av oktober då Strålskyddscentralen uttryckte sin oro över att säkerhetskulturen hos kärnkraftsleverantören inte lever upp till finländska krav.

Niinistö säger att De gröna nu följer med stort intresse med hur projektet framskrider.

- Vi tror att om Åbo Energi investerar sina pengar på förnybar energi så skulle det vara ekonomiskt, politiskt och miljömässigt bättre.

”Stor finansiell risk”

Niinistö får flankstöd av Vänsterförbundets Li Andersson. Hon säger att Vänsterförbundet gärna diskuterar stadens ägarpolitik och Fennovoima.

- Vi har själv efterlyst att man på nytt skulle diskutera stadens ägarpolitik och de bolag som man äger.

Li Andersson Porissa lk heinäkuu 2016
Li Andersson. Li Andersson Porissa lk heinäkuu 2016 Bild: Jaani Lampinen/ YLE Li Andersson

Hur viktig är Fennovoimafrågan för Åbo?

- Nog är det en viktig fråga för alla kommuner som är med eftersom det är en fråga om en stor finansiell risk.

Tror du att Vänsterförbundet skulle rösta för att fortsätta i projektet?

- Det tror jag inte. Jag håller personligen fast vid min åsikt att det inte är ett finansiellt eller energipolitiskt vettigt projekt.

Samlingspartiet vill inte hoppa av tåget

Samlingspartiets gruppordförande Olli A. Manni tror att det skulle bli mycket jämnt om fullmäktige nu skulle rösta om stadens roll i Fennovoima. Men han poängterar att beslutet redan fattades under förra fullmäktigeperioden och att det beslutet håller.

- Kanske vi har medlemmar som vill rösta om frågan på nytt men jag tänker inte så. Om vi har fattat beslut om en svår fråga så kan vi inte ta om frågan varje gång vi får en ny fullmäktige.

Olli A. Manni
Olli A. Manni. Olli A. Manni Bild: Yle/Niclas Lundqvist olli a. manni

Manni påminner också att ifall Åbo lösgjorde sig från projektet så skulle det ha vissa praktiska konsekvenser för staden.

- Det är mycket svårt att fatta beslut nu utan att man vet vad som händer med projektet. Vi skulle bli tvungna att betala ganska mycket i böter.

”Ingen anledning att retirera i det här skedet”

SFP:s Ulla Achrén är fullmäktigeledamot och sitter också i Åbo Energis styrelse. Hon anser att parterna borde vänta och se hur projektet kommer igång.

SFP:s Ulla Achrén.
Ulla Achrén. SFP:s Ulla Achrén. Bild: Yle/Nina Bergman Ulla Achrén,SFP

- Vi har ändå gjort en stor satsning och tror på den och behöver energin så det finns ingen anledning att retirera i det här skedet. Såklart gäller det att vara vaken och följa med vad andra gör.

- Det är en del av den strategi som vi har gällande energiförsörjning. Bedömningen i tiderna då vi gick med i Fennovoima är att det är en tämligen vänlig energiform.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland