Hoppa till huvudinnehåll

Sexbeskyllningarna fortsätter i USA-kongressen

Capitolium i Washington.
Kongressen har genom åren haft sitt eget system för att hantera anklagelser om sexbrott och trakasserier. Capitolium i Washington. Bild: EPA/MICHAEL REYNOLDS Capitolium,Washington Capitals,Polis,USA,amerikansk polis,körbanor,polisfordon

Den amerikanska kongressen samlar sig för årets slutspurt. President Trump hoppas på stor skattereform. Men uppmärksamheten riktas på gamla och nya sextrakasserier.

Kongressen återkom till arbetet efter en längre thanksgiving-ledighet. Men det var inte bara de tunga frågorna om skattereform och budget som fick uppmärksamhet.

Lika mycket handlade det om allt fler anklagelser om tafsande kongressledamöter.

Clinton, Bush, Trump...

Den amerikanska allmänheten har svårt att acceptera tafsande politiker, också om det har skett för 40 år sedan.

Fenomenet är ju inte nytt. Republikanerna påminner gärna om Bill Clintons sexförhållande med en ung anställd i Vita huset.

Demokraterna lyssnar hellre till färskare berättelser om den äldre president Bush som anklagas för att klappa unga kvinnor på baken vid gemensamma fotosessioner.

Bush sitter i rullstol och eventuella klappningar kan också vara ett symptom på Parkinsons sjukdom, sägs det.

#Metoo ger nya fall

Värre är kanske de allt fler fall som rullas upp bland sittande kongressmän. #Metoo-kampanjen har tydligen satt fart på en lavin av berättelser.

Anmälningsrutinerna i kongressen har hittills hållit alla fall hemliga. Nu öppnas portarna.

När en anställd i kongressen anmäler ett fall av trakasserier startar en lång process. Anmälan, förhör, medling, väntetid, nämndförfarande.

Ingen anade omfattningen

Anmälaren får inte berätta om anklagelserna för någon. I många fall betalas det ut ersättningar, och tystnadsplikten fortsätter.

Det är kongressen, inte berörda kongressmän, som betalar. Det har upprört många skattebetalare i USA.

Äldsta kongressmannen med

Ett färskt fall gäller John Conyers, nestor bland demokraterna i kongressen, 88 år gammal.

Han anklagades för opassande beteende mot kvinnliga anställda för flera år sedan, och det betalades ut en ekonomisk ersättning.

Nu gick de ut anonymt med beskyllningar mot Conyers, och fick kritik för att de inte gjorde det i offentligheten.

"En ikon som gjort kvinnorna mycket gott"

En av demokraternas ledare Nancy Pelosi ifrågasatte vittnesmålen och kallade Conyers en ikon i USA, som har gjort mycket gott också för kvinnorna.

Han själv förnekar opassande beteende. De ersättningar som har betalats ut, har getts för att få saken ur världen. Det ska inte tolkas som ett medgivande, säger Conyers till amerikanska medier.

Conyers har inget emot att saken behandlas i kongressens etiska kommitté. Där kommer flera andra saker också att landa. Det har blivit fart på anmälningarna.

Reform på kommande

Det låter som om hela anmälningsförfarandet kommer att reformeras.

De första allvarliga beskyllningarna om sextrakasserier gällde republikaner, men på senare tid har också många demokrater kommit i strålkastarljuset.

Roy Moore i staden Washington den 12 oktober 2017.
Senatorskandidat Roy Moore förnekar tonåringsintresse. Roy Moore i staden Washington den 12 oktober 2017. Bild: AFP / Lehtikuva senatorer,USA,Roy Moore

Tafsarens partifärg har betydelse

Politikerna verkar ha en tendens att ifrågasätta anmälningar som riktas mot de egna, men acceptera beskyllningarna om de riktas mot motståndarsidans politiker.

Det har förstås också betydelse om politikern medger, och ber om ursäkt. Det har flera kongressledamöter gjort.

Ett specialfall utgör senatorskandidaten Roy Moore. Republikanerna har inte hittat något sätt att få bort honom från valkampanjen i Alabama, trots beskyllningarna om upprepade trakasserier mot tonårsflickor.

Moore får också stöd från president Donald Trump, som anser att det räcker att Moore själv förnekar anklagelserna. På samma sätt har Trump gjort med anklagelserna mot sig själv.