Hoppa till huvudinnehåll

Skyttet avgör allt i Mäkäräinens premiär: ”Allt kulminerar där”

Kaisa Mäkäräinen vid skjutvallen.
Kaisa Mäkäräinen siktar på att vara noggrann på vallen. Kaisa Mäkäräinen vid skjutvallen. Bild: Yle/Tomi Hänninen Kaisa Mäkäräinen

Kaisa Mäkäräinen skjuter verkligen igång OS-säsongen. Distansloppet kräver noggrant jobb på vallen. ”Man kan inte ta in straffminuter i spåret”, säger Mäkäräinen.

Damernas skidskyttesäsong väntar bakom hörnet. I morgon startar den med ett distanslopp, den första av tre individuella tävlingar under veckan.

Kaisa Mäkäräinen står än en gång på startlinjen som en av favoriterna. Eller?

Bara två av finländskans tjugoen världscupsegrar har kommit i distansloppet – senast 2015 i Oslo. Samma år tog hon också ett VM-brons på den distansen på hemmaplan.

På den längsta distansen delas straffminuter ut för varje bom i stället för straffrundor. Det har ofta straffat Mäkäräinen.

– Allt kulminerar vid skyttet. Man kan inte ta in straffminuter i spåret. Distansloppet har ofta gått riktigt bra eller dåligt för min del. Det krävs att man lyckas på vallen, säger Mäkäräinen enligt Yle Urheilu.

Lugn inför premiären

På plussidan för Mäkäräinens del är att två av de giftigaste konkurrenterna inte är med i Östersund. Laura Dahlmeier och Gabriela Koukalova saknas.

– Det påverkar inte min insats. Det är väl så att Dahlmeier och Koukalova inte behöver vara bekymrade för sin OS-plats, så de kan styra säsongen enligt OS, säger Mäkäräinen.

Mäkäräinen, som har gjort justeringar med vapnet för att behärska skjutning i strålkastarljus bättre, är lugn inför premiären.

– Det blir inte annorlunda av att vara spänd. På tävlingsdagen höjs givetvis nervositeten, men samma banor som tidigare år väntar. I praktiken är allt bekant, men ändå nytt med tanke på att en ny säsong startar.

Världscupen i skidskytte sänds i Yles kanaler. Damernas premiär sänds i TV2 och på Arenan med start klockan 18.00.

Programmet i Östersund:

29 november: Distanslopp, damer (klockan 18.00 i TV2)
30 november: Distanslopp, herrar (klockan 18.00 i TV2)
1 december: Sprint, damer (klockan 18.30 i TV2)
2 december: Sprint, herrar (klockan 15.35 i TV2)
3 december: Jaktstart, damer och herrar (klockan 14.05 och 16.05 i TV2)

Läs också

Nyligen publicerat - Sport