Hoppa till huvudinnehåll

Chokladtryfflar med honung är smygnyttigt godis

Ett enkelt sätt att göra chokladgodis, som man kan smaksätta precis som man vill är att göra chokladtryfflar.

Choklad är nyttigt som det är, men i tryfflar kan man passa på att tillsätta fler hälsosamma och goda ingredienser så att man får godis som både är gott och lite smygnyttigt.

Huvudingredienserna i chokladtryfflar är mörk choklad och vispgrädde. Ibland tillsätter man glykossirap och smör också, men jag ersatte dem med honung för att göra tryfflarna lite nyttigare.

Det är viktigt att välja en så bra choklad som möjligt. Ta gärna en med en kakaohalt på 85 procent och så få andra tillsatser som möjligt.

Läser man innehållsförteckningen ska kakaomassa stå först och socker bör komma ganska långt ner i listan.

Glad av choklad - ingen myt

Choklad innehåller antioxidanter, kalium, magnesium och aminosyran tryptofan som stimulerar kroppens produktion av serotonin.

Serotonin är en signalsubstans som får oss att känna oss lyckliga. Det är alltså ingen myt att man blir glad av choklad.

Lavendeltryfflar lugnar ner

Lavendel och choklad tycker jag är en fantastisk smakkombination. I de här tryfflarna använder jag torkade lavendelblommor. De ger en mild och elegant smak som påminner om England och afternoon tea.

Lavendel är lugnande och rogivande. Därför passar lavendeltryfflar utmärkt för den som känner sig lite stressad eller orolig.

Vill du göra lavendeltryfflar behöver du:

  • 1 dl grädde
  • 2 msk torkade lavendelblommor
  • 340 g choklad 85 %
  • 6 msk honung
  • Lite flingsalt
  • Gör så här:
    1. Klä en form med bakplåtspapper.
    2. Hacka chokladen fint.
    3. Häll grädde och lavendelblommor i en kastrull och låt dem nästan koka upp.
    4. Dra av från plattan och låt dra i 5 minuter.
    5. Sila genom en finmaskig sil. Pressa ur grädden ur blommorna ordentligt.
    6. Smält chokladen på låg värme i ett vattenbad.
    7. Värm upp grädden igen tills den nästan kokar.
    8. Häll i chokladen och rör kraftfullt tills chokladen smälter.
    9. Tillsätt honungen och rör till en blank smet.
    10. Häll upp i den pappersklädda formen.
    11. Låt stå i kylen i ca 3 timmar tills smeten stelnat.
    12. Skär upp i 3 cm stora rutor med en vass kniv och lägg rutorna på ett fat med bakplåtspapper.
    13. Strö tre lavendelblommor och några saltflingor på varje ruta.

    Ingefäratryfflar är bra för blodcirkulationen

    Ingefärans friskhet och hetta passar också bra till choklad. Den motverkar förkylning, stimulerar blodcirkulationen och är inflammationshämmande.

    Kanel är värmande och motverkar gaser i magen, så den här tryffeln passar utmärkt till kaffet efter maten.

    Vill du göra ingefäratryfflar behöver du:

  • 50 g färsk skivad ingefära
  • 2 tsk malen kanel
  • 340 g choklad 85 %
  • 1 dl grädde
  • 6 msk honung
  • 1 dl bipollen
  • Gör så här:
    1. Klä en form med bakplåtspapper.
    2. Hacka chokladen fint.
    3. Skala ingefäran och skär den i skivor.
    4. Häll grädde och ingefära i en kastrull och låt småputtra i 5 minuter.
    5. Ta kastrullen från plattan och låt blandningen dra i 10 minuter.
    6. Lyft upp ingefäran ur grädden.
    7. Smält chokladen på låg värme i ett vattenbad.
    8. Värm upp grädden igen tills den nästan kokar.
    9. Tillsätt kanelen.
    10. Häll grädden i chokladen och rör kraftfullt tills chokladen smälter.
    11. Tillsätt honungen och rör till en blank smet.
    12. Häll upp i den pappersklädda formen.
    13. Låt stå i kylen i ca 3 timmar tills smeten stelnat.
    14. Gör små bollar av smeten.

    Rulla tyffelbollarna i bipollen

    Det är snyggt att rulla tryfflar i något. Vanligtvis rullar man tryfflar i kakao eller kanel. Här använder jag bipollen, som är både vackert och näringsrikt.

    Bipollen innehåller 20 olika aminosyror som bildar protein i kroppen, vitaminer, mineraler, enzymer och antioxidanter. Ingefärstryffeln blir väldigt matig, nästan som en minimåltid.

    Strömsö

    • Leftover Key lime pie

      Klassikern i ny tappning!

      Klassikern Key lime pie får sej ett ordentligt uppsving när vi gör pajbotten av bl.a torrt bröd och återstoden av ett kexpaket. Den blir fantastiskt fräsch med sin syrlighet och den smakrika bottnen, så lägg på kaffet, här ska det fikas!

    • Leverpastej à la Marco Pierre White

      Det här är en av julbordets höjdare.

      Det här är en av julbordets höjdare. Det finns många olika varianter av leverpastej men just det här receptet fick Paul med sig när han jobbade med den mytomspunna kocken Marco Pierre White på 1990-talet.

    • Strömsös söta julpudding

      Årets julkaka som du kan göra redan nu!

      Strömsös julpudding är en variant av den klassiska engelska julpuddingen. Den smakar extra gott serverad med goda ostar och en stor kanna hett te.

    • Uggla i papper

      Utmärkt som godisgömma, presentförpackning eller dekoration.

      En söt liten uggla gillar både stora och små. De här är gjorda runt en tom wc-pappersrulle och fungerar utmärkt som godisgömmor i granen.

    • Julen i en tändsticksask – en mini miniatyr

      Kanske årets julkort?

      Miniatyrvärlden är ett ofantligt stort hobbyområde med många olika inriktningar i många olika skalor. Här har Lee enkelt fångat julen i ett minimalt format och förpackat den i en tändsticksask, passande att ge bort som julkort eller istället för en julblomma. Utmärkt för den trångbodda eller den som redan har allt.

    • Julstjärnor i papper

      En enkel modell för olika sorters papper och mönster.

      De flesta av oss hänger upp stjärnor i juletid men en pappersstjärna kan pryda hemmet året om. Det här är enkel modell där olika slags papper och mönster kan användas. Ju fler stjärnor, desto bättre!

    • Julgranshängen av kartong och garn

      Ute i sista minuten med juldekoren? Här är räddningen!

      Ibland vill man skapa i stunden! Då är det perfekt att använda material man har nära till hands: papplådor och garn!

    • Kort och paketeringstips med spetsmönster

      Gör spetsmönster själv på lera och papper med en kavel.

      Lee visar många olika sätt att göra egna kort, lyktor, papper och paketeringar med vitt spetsmönster på brun bakgrund.

    Nyligen publicerat - Strömsö