Hoppa till huvudinnehåll

Chokladtryfflar med honung är smygnyttigt godis

Ett enkelt sätt att göra chokladgodis, som man kan smaksätta precis som man vill är att göra chokladtryfflar.

Choklad är nyttigt som det är, men i tryfflar kan man passa på att tillsätta fler hälsosamma och goda ingredienser så att man får godis som både är gott och lite smygnyttigt.

Huvudingredienserna i chokladtryfflar är mörk choklad och vispgrädde. Ibland tillsätter man glykossirap och smör också, men jag ersatte dem med honung för att göra tryfflarna lite nyttigare.

Det är viktigt att välja en så bra choklad som möjligt. Ta gärna en med en kakaohalt på 85 procent och så få andra tillsatser som möjligt.

Läser man innehållsförteckningen ska kakaomassa stå först och socker bör komma ganska långt ner i listan.

Glad av choklad - ingen myt

Choklad innehåller antioxidanter, kalium, magnesium och aminosyran tryptofan som stimulerar kroppens produktion av serotonin.

Serotonin är en signalsubstans som får oss att känna oss lyckliga. Det är alltså ingen myt att man blir glad av choklad.

Lavendeltryfflar lugnar ner

Lavendel och choklad tycker jag är en fantastisk smakkombination. I de här tryfflarna använder jag torkade lavendelblommor. De ger en mild och elegant smak som påminner om England och afternoon tea.

Lavendel är lugnande och rogivande. Därför passar lavendeltryfflar utmärkt för den som känner sig lite stressad eller orolig.

Vill du göra lavendeltryfflar behöver du:

  • 1 dl grädde
  • 2 msk torkade lavendelblommor
  • 340 g choklad 85 %
  • 6 msk honung
  • Lite flingsalt
  • Gör så här:
    1. Klä en form med bakplåtspapper.
    2. Hacka chokladen fint.
    3. Häll grädde och lavendelblommor i en kastrull och låt dem nästan koka upp.
    4. Dra av från plattan och låt dra i 5 minuter.
    5. Sila genom en finmaskig sil. Pressa ur grädden ur blommorna ordentligt.
    6. Smält chokladen på låg värme i ett vattenbad.
    7. Värm upp grädden igen tills den nästan kokar.
    8. Häll i chokladen och rör kraftfullt tills chokladen smälter.
    9. Tillsätt honungen och rör till en blank smet.
    10. Häll upp i den pappersklädda formen.
    11. Låt stå i kylen i ca 3 timmar tills smeten stelnat.
    12. Skär upp i 3 cm stora rutor med en vass kniv och lägg rutorna på ett fat med bakplåtspapper.
    13. Strö tre lavendelblommor och några saltflingor på varje ruta.

    Ingefäratryfflar är bra för blodcirkulationen

    Ingefärans friskhet och hetta passar också bra till choklad. Den motverkar förkylning, stimulerar blodcirkulationen och är inflammationshämmande.

    Kanel är värmande och motverkar gaser i magen, så den här tryffeln passar utmärkt till kaffet efter maten.

    Vill du göra ingefäratryfflar behöver du:

  • 50 g färsk skivad ingefära
  • 2 tsk malen kanel
  • 340 g choklad 85 %
  • 1 dl grädde
  • 6 msk honung
  • 1 dl bipollen
  • Gör så här:
    1. Klä en form med bakplåtspapper.
    2. Hacka chokladen fint.
    3. Skala ingefäran och skär den i skivor.
    4. Häll grädde och ingefära i en kastrull och låt småputtra i 5 minuter.
    5. Ta kastrullen från plattan och låt blandningen dra i 10 minuter.
    6. Lyft upp ingefäran ur grädden.
    7. Smält chokladen på låg värme i ett vattenbad.
    8. Värm upp grädden igen tills den nästan kokar.
    9. Tillsätt kanelen.
    10. Häll grädden i chokladen och rör kraftfullt tills chokladen smälter.
    11. Tillsätt honungen och rör till en blank smet.
    12. Häll upp i den pappersklädda formen.
    13. Låt stå i kylen i ca 3 timmar tills smeten stelnat.
    14. Gör små bollar av smeten.

    Rulla tyffelbollarna i bipollen

    Det är snyggt att rulla tryfflar i något. Vanligtvis rullar man tryfflar i kakao eller kanel. Här använder jag bipollen, som är både vackert och näringsrikt.

    Bipollen innehåller 20 olika aminosyror som bildar protein i kroppen, vitaminer, mineraler, enzymer och antioxidanter. Ingefärstryffeln blir väldigt matig, nästan som en minimåltid.

    Mer från programmet

    Strömsö

    Bilder på Instagram

    Vi i rutan

    • Camilla Forsén-Ström

      Camilla Forsén-Ström

      Konstexpert
    • Elin Skagersten-Ström.

      Elin Skagersten-Ström

      Redaktör

      Programledare för Strömsö.

    • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

      Jonas Sundström

      Programvärd och redaktör

      Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

    • Jim Björni

      Jim Björni

      Redaktör
    • Lee Esselström

      Lee Esselström

      Redaktör

      Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

    • Owe Salmela.

      Owe Salmela

      Florist
    • Örtexpert Alexandra De Paoli

      Alexandra De Paoli

      Örtterapeut

      Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

    • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

      Anders Samuelsson

      Kock

      Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

    • 1:a veckans recept – Vegval

      Era bästa vegetariska vardagsrätter.

      Det är dags att presentera den första veckomenyn i Strömsös kampanj Vegval där ni har delat era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Päivi Lähtevänoja, Judith Alm, Frida Allberg och Katriina Lahtonen som står för veckans recept.

    • Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng

      Mat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.

      Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng Vardagsmat! Ett recept som från början var en kylskåpsrensning men som kommit att bli en god och superenkel vardagsfavorit. Mjuk, len och rejäl vintermat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen. Judith Alm Ingredienser 1 purjolök 7-8 grönkålsblad / 1 stort knippe 1 pkt rökt tofu. Kan bytas ut mot 4-6 svampar, t.

    Nyligen publicerat - Strömsö

    • 1:a veckans recept – Vegval

      Era bästa vegetariska vardagsrätter.

      Det är dags att presentera den första veckomenyn i Strömsös kampanj Vegval där ni har delat era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Päivi Lähtevänoja, Judith Alm, Frida Allberg och Katriina Lahtonen som står för veckans recept.

    • Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng

      Mat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.

      Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng Vardagsmat! Ett recept som från början var en kylskåpsrensning men som kommit att bli en god och superenkel vardagsfavorit. Mjuk, len och rejäl vintermat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen. Judith Alm Ingredienser 1 purjolök 7-8 grönkålsblad / 1 stort knippe 1 pkt rökt tofu. Kan bytas ut mot 4-6 svampar, t.

    • Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli

      Kan varieras enligt smak och tillgängliga råvaror.

      Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli Det här är ett enkelt och snabbt recept som är formbart enligt smak och tillgängliga råvaror. Själv varierar jag receptet hejvilt. Jag använder fullkornsnudlar och soltorkade tomater som stomme och lägger till olika grönsaker och nån proteinrik ingrediens. Om man vill ha lite färg på sin mat funkar riven rödbeta fint här.

    • Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter

      Använd hela blomkålen på två nya sätt.

      Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter Sönderkokt blomkål är bland det tråkigaste som finns i matväg. Men när du ugnsbakar den eller river blomkålen till blomkålscouscous får du ut det bästa av grönsaken. Jag älskar verkligen currysmör som smaksättare till hela rostade grönsaker.

    • Bakad sötpotatis med kikärtsröra och valnötsbullar

      Krisp förenas med krämighet i matklassiker

      Bakad sötpotatis med kikärtsröra och valnötsbullar Eftersom jag är vegan ville jag utveckla det klassiska receptet på ugnsbakad potatis (i mitt fall sötpotatis). Jag ville också experimentera med nötter i matlagningen och utvecklade därför receptet på valnötsbullarna som är ett gott och lite krispigt tillbehör till den bakade bataten.

    • Kantarellfylld cannelloni ger variation till höstens svampmiddagar

      Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

      Kantarellfylld cannelloni Jag är intresserad av det italienska köket. I den här rätten har jag försökt kombinera finländsk höst med det italienska köket. Jag har stött på fördomar om att vegetarisk mat handlar om torra grönsaksbiffar. Testa kantarellcanneloni så blir du överrraskad. Du kan byta ut svampen mot annan lämplig svamp t.ex. karl-johan.

    • La Bélle’s bönbiffar med citronröra

      Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

      Enbart bönbiffar på tallriken kan kännas lite väl färglöst. Jag ville göra en färggrann rätt med saftiga bönbiffar och lite hetta, samt färgsatta korngryn. Mynta, basilika och citron tycker jag ger friskhet och passar bra i en yoghurtsås.

    • Saftiga härkisrödbetsbiffar med potatis och fetaostkräm

      xxx

      Saftiga härkisrödbetsbiffar med potatis och fetaostkräm Jag tycker att rödbeta är en fantastisk ingrediens och ville bygga en rätt med höstliga färger. Ett klassiskt tillbehör till rödbeta är fetaostkräm. Jag gillar att lägga till syrlighet i fetaostkrämen med saften av någon citrusfrukt. Lite zest är alltid trevligt att dekorera med.

    • Spenatcurry med halloumi - färgglad vardagsmat

      Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

      Spenatcurry med halloumi Jag tycker att halloumi eller någon annan ost som kan stekas eller grillas är ett bra alternativ i vegetarisk mat. Här får osten sällskap av en smakrik currysås och en biff på quinoa- och kikärtsmix.