Hoppa till huvudinnehåll

Chokladtryfflar med honung är smygnyttigt godis

Ett enkelt sätt att göra chokladgodis, som man kan smaksätta precis som man vill är att göra chokladtryfflar.

Choklad är nyttigt som det är, men i tryfflar kan man passa på att tillsätta fler hälsosamma och goda ingredienser så att man får godis som både är gott och lite smygnyttigt.

Huvudingredienserna i chokladtryfflar är mörk choklad och vispgrädde. Ibland tillsätter man glykossirap och smör också, men jag ersatte dem med honung för att göra tryfflarna lite nyttigare.

Det är viktigt att välja en så bra choklad som möjligt. Ta gärna en med en kakaohalt på 85 procent och så få andra tillsatser som möjligt.

Läser man innehållsförteckningen ska kakaomassa stå först och socker bör komma ganska långt ner i listan.

Glad av choklad - ingen myt

Choklad innehåller antioxidanter, kalium, magnesium och aminosyran tryptofan som stimulerar kroppens produktion av serotonin.

Serotonin är en signalsubstans som får oss att känna oss lyckliga. Det är alltså ingen myt att man blir glad av choklad.

Lavendeltryfflar lugnar ner

Lavendel och choklad tycker jag är en fantastisk smakkombination. I de här tryfflarna använder jag torkade lavendelblommor. De ger en mild och elegant smak som påminner om England och afternoon tea.

Lavendel är lugnande och rogivande. Därför passar lavendeltryfflar utmärkt för den som känner sig lite stressad eller orolig.

Vill du göra lavendeltryfflar behöver du:

  • 1 dl grädde
  • 2 msk torkade lavendelblommor
  • 340 g choklad 85 %
  • 6 msk honung
  • Lite flingsalt
  • Gör så här:
    1. Klä en form med bakplåtspapper.
    2. Hacka chokladen fint.
    3. Häll grädde och lavendelblommor i en kastrull och låt dem nästan koka upp.
    4. Dra av från plattan och låt dra i 5 minuter.
    5. Sila genom en finmaskig sil. Pressa ur grädden ur blommorna ordentligt.
    6. Smält chokladen på låg värme i ett vattenbad.
    7. Värm upp grädden igen tills den nästan kokar.
    8. Häll i chokladen och rör kraftfullt tills chokladen smälter.
    9. Tillsätt honungen och rör till en blank smet.
    10. Häll upp i den pappersklädda formen.
    11. Låt stå i kylen i ca 3 timmar tills smeten stelnat.
    12. Skär upp i 3 cm stora rutor med en vass kniv och lägg rutorna på ett fat med bakplåtspapper.
    13. Strö tre lavendelblommor och några saltflingor på varje ruta.

    Ingefäratryfflar är bra för blodcirkulationen

    Ingefärans friskhet och hetta passar också bra till choklad. Den motverkar förkylning, stimulerar blodcirkulationen och är inflammationshämmande.

    Kanel är värmande och motverkar gaser i magen, så den här tryffeln passar utmärkt till kaffet efter maten.

    Vill du göra ingefäratryfflar behöver du:

  • 50 g färsk skivad ingefära
  • 2 tsk malen kanel
  • 340 g choklad 85 %
  • 1 dl grädde
  • 6 msk honung
  • 1 dl bipollen
  • Gör så här:
    1. Klä en form med bakplåtspapper.
    2. Hacka chokladen fint.
    3. Skala ingefäran och skär den i skivor.
    4. Häll grädde och ingefära i en kastrull och låt småputtra i 5 minuter.
    5. Ta kastrullen från plattan och låt blandningen dra i 10 minuter.
    6. Lyft upp ingefäran ur grädden.
    7. Smält chokladen på låg värme i ett vattenbad.
    8. Värm upp grädden igen tills den nästan kokar.
    9. Tillsätt kanelen.
    10. Häll grädden i chokladen och rör kraftfullt tills chokladen smälter.
    11. Tillsätt honungen och rör till en blank smet.
    12. Häll upp i den pappersklädda formen.
    13. Låt stå i kylen i ca 3 timmar tills smeten stelnat.
    14. Gör små bollar av smeten.

    Rulla tyffelbollarna i bipollen

    Det är snyggt att rulla tryfflar i något. Vanligtvis rullar man tryfflar i kakao eller kanel. Här använder jag bipollen, som är både vackert och näringsrikt.

    Bipollen innehåller 20 olika aminosyror som bildar protein i kroppen, vitaminer, mineraler, enzymer och antioxidanter. Ingefärstryffeln blir väldigt matig, nästan som en minimåltid.

    Strömsö

    Bilder på Instagram

    Vi i rutan

    • Camilla Forsén-Ström

      Camilla Forsén-Ström

      Konstexpert
    • Elin Skagersten-Ström.

      Elin Skagersten-Ström

      Redaktör

      Programledare för Strömsö.

    • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

      Jonas Sundström

      Programvärd och redaktör

      Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

    • Jim Björni

      Jim Björni

      Redaktör
    • Lee Esselström

      Lee Esselström

      Redaktör

      Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

    • Owe Salmela.

      Owe Salmela

      Florist
    • Örtexpert Alexandra De Paoli

      Alexandra De Paoli

      Örtterapeut

      Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

    • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

      Anders Samuelsson

      Kock

      Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

    Nyligen publicerat - Strömsö