Hoppa till huvudinnehåll

Hasselbackspalsternacka med getmjölksstuvad kål

Palsternackan goes hasselback och blir fantastiskt mild i smaken, mjuk med krispig yta av vitlökssmör. Pröva gärna med andra rotfrukter också, potatisen har på intet vis monopol på hasselback!

Hasselbackspalsternacka

Ingredienser, 4 pers

  • 4 st palsternackor
  • 100 g smör
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 tsk salt
  • 4 msk skorpmjöl

Gör så här

  1. Skrubba palsternackorna noga.
  2. Snitta palsternackan med täta, tunna snitt utan att palsternackan delar sig.
  3. Vispa ihop rumstempererat smör och riven vitlök.
  4. Smeta ut hälften av smöret över palsternackorna.
  5. Salta och strö över skorpmjöl.
  6. Baka i ugn på 200 c tills gyllene, mjuka och frasiga, ca 40-60 minuter, beroende på storlek.
  7. Smält resten av vitlökssmöret och ös palsternackan under bakningen.

Servera gärna getmjölksstuvad kål med svamp till.

Getmjölksstuvad kål med svamp

Getmjölksstuvad kål med svamp i en kastrull
Getmjölksstuvad kål med svamp i en kastrull Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),matrecept,Paul Svensson,stuvning

En krämig stuvning på kål och svamp som passar utmärkt till hasselbackspalsternackans krispighet och sötma.

Ingredienser, 4 pers

  • 400 g getmjölk
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk smör
  • 200 g savoykål
  • 200 g vita champinjoner
  • 1 knivsudd muskot
  • 1 msk finhackad timjan
  • 1 msk finhackad rosmarin
  • olivolja
  • ¼ kruka finhackad persilja
Blanchad savoykål på en skärbräda
Blanchad savoykål på en skärbräda Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),Paul Svensson,matrecept,Kål

Gör så här

  1. Skiva svamparna grovt.
  2. Skär kålen grovt.
  3. Koka kålen kort i saltat vatten tills spänstig och mjuk, ca 2 minuter.
  4. Lyft och kyl genast i kallt vatten.
  5. Svetta lök och svamp i smör i en kastrull.
  6. Tillsätt mjöl och getmjölk.
  7. Smaka av med salt, peppar, och muskot.
  8. Sjud till krämig konsistens.
  9. Vänd in kål och finhackade örter, ringla över lite olivolja och toppa med perslja.
Portion med hasselpackspalsternacka och getmjölksstuvad kål
Portion med hasselpackspalsternacka och getmjölksstuvad kål Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),matrecept,Paul Svensson,Palsternacka

Läs också

Recept

Sökfunktionen har flyttat till rutan högst uppe på sidan (ikonen "förstoringsglas"), eller snabbsök "matrecept"

Nyligen publicerat - Recept

  • Morotstartar med friterad kapris - gör en vegetarisk tartarbiff

    En förrätt helt i linje med hållbarhetstänk.

    Varsågod! Här får du den klassiska smakbilden av en vanlig oxtartar. Morotstartaren får rätt konsistens av att man bara sjuder moroten lätt. Tillsammans med sälta och knaprighet från kapris och bröd saknar man inte köttet alls.

  • Bygg färggrannt matjesglas lager på lager

    En gul ale lämpar sig bra för den här umamirika påskrätten.

    Piffa upp påskens sillrätt med att göra ett torn av matjessill. Läs också om vilken dryck lämpar sig för den umamirika påskrätten.

  • Lammbruschetta med morotstzatziki passar både som tilltugg och förrätt

    En bruschetta är en liten, frasig italiensk macka.

    En frasig liten macka, en bruschetta, med frisk och krämig morotstzatziki är en smakrik bas till tunna skivor rökt lamm. Tzatzikin är också ett utmärkt tillbehör även till annat kött, till grönsaksrätter eller varför inte till korv.

  • Laga vegetarisk hot dog av purjolök

    Vegetarisk version på hot dog.

    Purjolök är en fantastisk grönsak som alltför ofta får spela en biroll i matlagning. Beroende på hur man tillagar purjolöken kan man få fram väldigt olika smaker. I den här rätten får lökarnas konung för en gångs skulle spela huvudroll. Den enda hjälpen den behöver är en vällagad majonnäs.

  • Gravad lax "cheese cake" med färskost, dill och pepparrot

    Ett härligt alternativ till fiskbordet.

    Den första av två fräscha varianter på den gravade laxen: en krämig ostkaka blir ett härligt alternativ till fiskbordet. De traditionella julrätterna kommer faktiskt mer till sin rätt i kontrast med den friska smaken av den här välbalanserade nykomlingen.

  • Imponera med gubbröra deluxe - en billig matklassiker i ny tappning

    Passar till brunch, lunch, förrätt och läskande nattmat.

    Brynt smör är magiskt med sina kolatoner och rätt gjord lyfter det vilken enkel rätt som helst. Vår gubbröra presenteras vackert upplagd som en matig sallad istället för en röra, och är lätt att anpassa för många lunchgäster. På det här viset balanseras ansjovisens dominerande smak och alla råvarorna får träda fram.

  • Baka salta frökex med glögginlagda fikon

    Glutenfria snacks som också passar till ostbricka.

    Krispiga hemgjorda salta kex - finns inte mycket som slår det en mysig kväll i gott sällskap. Fröna i kexen ger en härligt rostad smak tillsammans med t.ex. kryddiga glögginlagda fikon och en klick ädelostkräm.

  • Krämig raclette - hur gör du det lätt? Testa ny vardagsmat

    Vi bjuder på en schweizisk klassiker i klass med fondue.

    Ursäkta det halvtaskiga rimmet. Men vi är så glada att kunna presentera ett sätt att göra den schweiziska racletten tillgänglig för alla - den är nämligen utmärkt vardagsmat. Normalt används raclettegrillar då man tillreder den här rätten. Men man klarar sig bra också utan den utrymmeskrävande grillen. Lite småpyssel och så in i ugnen – lättare blir det inte.