Hoppa till huvudinnehåll

Hasselbackspalsternacka med getmjölksstuvad kål

Palsternackan goes hasselback och blir fantastiskt mild i smaken, mjuk med krispig yta av vitlökssmör. Pröva gärna med andra rotfrukter också, potatisen har på intet vis monopol på hasselback!

Hasselbackspalsternacka

Ingredienser, 4 pers

  • 4 st palsternackor
  • 100 g smör
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 tsk salt
  • 4 msk skorpmjöl

Gör så här

  1. Skrubba palsternackorna noga.
  2. Snitta palsternackan med täta, tunna snitt utan att palsternackan delar sig.
  3. Vispa ihop rumstempererat smör och riven vitlök.
  4. Smeta ut hälften av smöret över palsternackorna.
  5. Salta och strö över skorpmjöl.
  6. Baka i ugn på 200 c tills gyllene, mjuka och frasiga, ca 40-60 minuter, beroende på storlek.
  7. Smält resten av vitlökssmöret och ös palsternackan under bakningen.

Servera gärna getmjölksstuvad kål med svamp till.

Getmjölksstuvad kål med svamp

Getmjölksstuvad kål med svamp i en kastrull
Getmjölksstuvad kål med svamp i en kastrull Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),matrecept,Paul Svensson,stuvning

En krämig stuvning på kål och svamp som passar utmärkt till hasselbackspalsternackans krispighet och sötma.

Ingredienser, 4 pers

  • 400 g getmjölk
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk smör
  • 200 g savoykål
  • 200 g vita champinjoner
  • 1 knivsudd muskot
  • 1 msk finhackad timjan
  • 1 msk finhackad rosmarin
  • olivolja
  • ¼ kruka finhackad persilja
Blanchad savoykål på en skärbräda
Blanchad savoykål på en skärbräda Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),Paul Svensson,matrecept,Kål

Gör så här

  1. Skiva svamparna grovt.
  2. Skär kålen grovt.
  3. Koka kålen kort i saltat vatten tills spänstig och mjuk, ca 2 minuter.
  4. Lyft och kyl genast i kallt vatten.
  5. Svetta lök och svamp i smör i en kastrull.
  6. Tillsätt mjöl och getmjölk.
  7. Smaka av med salt, peppar, och muskot.
  8. Sjud till krämig konsistens.
  9. Vänd in kål och finhackade örter, ringla över lite olivolja och toppa med perslja.
Portion med hasselpackspalsternacka och getmjölksstuvad kål
Portion med hasselpackspalsternacka och getmjölksstuvad kål Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),matrecept,Paul Svensson,Palsternacka

Läs också

Recept

Sökfunktionen har flyttat till rutan högst uppe på sidan (ikonen "förstoringsglas"), eller snabbsök "matrecept"

Nyligen publicerat - Recept

  • Päron inkokta med gurkmeja

    Läcker dessert som står sig i kylen ett par månader!

    En underbart god och kryddig dessert, där lagen med fördel kan silas av och användas som sås till glass eller bas till glögg. Mums!

  • Inkokt sik med gurkmeja, fänkål och selleri

    Färsk gurkmeja för både färg och sting.

    Färsk gurkmeja ger intressant smak till både huvudrätt och dessert, en mycket användbar smak- och färgsättare alltså. Gurkmeja tjänar också väl istället för saffran, om man vill ha saffranets gula färg men inte smak.

  • Leftover Key lime pie

    Klassikern i ny tappning!

    Klassikern Key lime pie får sej ett ordentligt uppsving när vi gör pajbotten av bl.a torrt bröd och återstoden av ett kexpaket. Den blir fantastiskt fräsch med sin syrlighet och den smakrika bottnen, så lägg på kaffet, här ska det fikas!

  • Pärongranité

    Pauls pärongranité - en höjdare bland julens efterrätter.

    Pauls pärongranité - en höjdare bland julens efterrätter.

  • Julmaräng - utan ägg

    Pauls maräng är kryddig och frasigt spröd.

    Kikärtsspad ger sprödhet åt Pauls kryddiga maräng. Julgott som passar också för äggallergiker och veganer.

  • Pizzetta med jordärtskocka

    Ett vackert och snabblagat tilltugg.

    Åh, så liten - jag blir aldrig mätt, det var den minsta pizza jag någonsin sett!

  • Te som smakar jul

    En vanlig tisdag smakar toppen då hela julen finns i koppen.

    En vanlig tisdag smakar toppen då hela julen finns i koppen.

  • Hasselbackspalsternacka med getmjölksstuvad kål

    En tillagning som lyfter alla sorters rotsaker.

    Palsternackan goes hasselback och blir fantastiskt mild i smaken, mjuk med krispig yta av vitlökssmör. Pröva gärna med andra rotfrukter också, potatisen har på intet vis monopol på hasselback!

  • Strömsös söta julpudding

    Årets julkaka som du kan göra redan nu!

    Strömsös julpudding är en variant av den klassiska engelska julpuddingen. Den smakar extra gott serverad med goda ostar och en stor kanna hett te.

  • Salttryfflar till glöggen

    Ett enkelt och gott tilltugg.

    Munsbitstora bollar med korinter och nötter om du på blåmögelost till glöggen är trötter. Det här behöver du: 300 g getost, gärna en smuligare sort 100 g korinter 100 g pistage och cashewnötter 200 g pepparkakor kakao Gör så här: Mortla pepparkakorna och finhacka nötterna. Blanda rumstempererad getost med russin och nötter.

  • Strömsö Mild - brygg ditt eget öl

    Att brygga öl hemma är inte så komplicerat!

    Att brygga öl hemma är inte så komplicerat som man skulle kunna tro. Ingredienserna är få och man klarar sig långt med en bra termometer, en stor kastrull och ett visst mått av noggrannhet.

  • Friterade piroger på brödkanter och lammkorv

    Snacks för oväntat besök.

    Ta fram salta piroger ur frysen och fritera direkt. Mycket behändigt när man får gäster och vill ha något nylagat och gott. Frisk och syrlig äppeldipp går också bra att frysa.

  • Nyckeln till lyckad mjölksyrning är 2% salt

    Alla vegetabilier går att syra!

    Mjölksyrebakterier är salttåliga vilket gör att de enkelt konkurrerar ut skadliga bakterier. Alla vegetabilier går att syra, nyckeln till framgång är 2% salt.