Hoppa till huvudinnehåll

Läkarförbundets verksamhetsledare ser silvervatten som en fluga

Silvervatten hälls i glas.
Silvervatten hälls i glas. Bild: Yle/Taisto Lapila. glas,vatten,kolloidalt silver

Trender där man tror att olika mirakelämnen skulle bota sjukdomar tycks komma och gå, säger Läkarförbundets verksamhetsledare Kati Myllymäki på tal om Svenska Yles rapportering om riskerna med att dricka så kallat silvervatten.

Myllymäki fick frågan om silvervatten i Yles morgon-tv på onsdagen och hon sade att hon under sina år som läkare har fått se många hälsotrender.

- Ibland har man trott på selen, ibland på antioxidanter, det har funnits mistelextrakt och i ett skede påstods björkaska bota även allvarliga sjukdomar, säger hon.

Sociala medier förstärker flugor

Silvervatten tycks enligt Myllymäki vara att en ny sådan här mirakelprodukt. Internet och sociala medier effektiverar troligen sådana här kraftiga kampanjer eller modenycker, anser hon.

- Sådana här produkter utgör ingen utmaning för läkarvetenskapen eller läkarna, men jag är orolig för de här människorna, säger Myllymäki.

- Nu har det antytts att barn ges ämnen som inte har konstaterats vara ofarliga och vars effekt ser ut att bygga på föreställningar och åsikter.

Myllymäki framhåller att läkarvetenskapen utgår från att man använder ämnen som bevisligen är säkra att använda, till skillnad från att man skulle använda sig av allehanda ämnen tills de konstaterats vara livsfarliga.

"Besvikna på den officiella vården"

Myllymäki har också förståelse för personer som söker hjälp eller svar även utanför läkarvetenskapen.

Hon säger att det inte finns perfekta behandlingsmetoder för alla sjukdomar. Vidare har tunga behandlingar som cancervården också biverkningar.

- Människan är dödlig, det rör sig säkert om att söka trygghet, och man kan också vara besviken på den så kallade officiella vården. Man letar efter alternativ och kanske empati, tröst och välbefinnande, säger Myllymäki.

Problematiskt blir det enligt henne när svårt sjuka personer som cancersjuka och diabetiker uppmanas att avstå från konventionella mediciner och behandlingsmetoder.

Hon ondgör sig också över bubblor i sociala medier där de som tror på något, stärker varandras uppfattningar genom att likställa uppgifter om enskilda fall med årtionden av medicinsk forskning.

Kvacksalverilag saknas i Finland

Myllymäki säger att barn, mentalsjuka personer och svårt sjuka personer är patientgrupper som det borde vara förbjudet att behandla med alternativa metoder, i synnerhet om patienten rekommenderas att avstå från konventionella behandlingsmetoder.

Hon påpekar att både Finlands och EU:s läkarorganisationer i åratal har drivit på en lagstiftning som skyddar sårbara grupper från marknadsföring om olika ovetenskapliga behandlingar.

I Sverige finns lagstiftning mot så kallade kvacksalvare. Den slår fast vilka patientgrupper, sjukdomar och behandlingsmetoder som bara läkare får behandla och använda sig av.

- Hos oss har en liknande lagstiftning diskuterats i många år, men det är riksdagen som avgör frågan, säger Myllymäki.

- Vi får se om den här frågan glöms bort i samband med social- och hälsovårdsreformen, säger hon.

Artikeln uppdaterades 29.11.2017 klockan 12.02 genom att ordet hälsofluga ändrades till hälsotrend och ordet modefluga ändrades till modenyck.

Läs mera:

Silvervatten säljs som botemedel men är farligt att dricka: "Jag ger det istället för antibiotika"

Allt flera finländare dricker kolloidalt silver – vatten med minimala nanopartiklar av silver i. Tillverkare och säljare hävdar att nanosilver botar sjukdomar. Men silvervatten får inte säljas för invärtes bruk och forskare varnar för skador på inre organ.

Läs mera:

Läkemedelsmyndigheten Fimea om silvervatten: Det är ingen medicin, utan skadar kroppen

Läkemedelsmyndigheten Fimea sällar sig till dem som varnar finländarna för att dricka silvervatten. Det finns inga entydiga fördelar för hälsan, men nog dokumenterade skadeeffekter, framhåller Fimea.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes