Hoppa till huvudinnehåll

Optima: Tio årsverken ska bort

Optima i Jakobstad
Arkivbild. Optima i Jakobstad. Optima i Jakobstad Bild: Yle/ Kjell Vikman optima samkommun

Tio årsverken försvinner från Optima. Styrelsen för Optima behandlade resultatet av samarbetsförhandlingarna på onsdagen och det innebär att målet, 511 000 euro i inbesparingar, har uppnåtts.

- Det är tråkigt och det har varit en orolig stämning bland personalen. Vi har ändå försökt göra det bästa av situationen, säger huvudförtroendeman Tage Lundström.

Berör tolv personer

Nedskärningarna förverkligas på flera sätt. De tio årsverken som ska bort berör tolv personer. Nästan hälften av årsverkena fås bort genom pensioneringar, men det handlar även om uppsägningar av både tillsvidareavtal och tidsbundna avtal. Det är ännu inte offentligt hur många anställda som sägs upp.

- Direktören kommer att vidtala de som berörs så snart som möjligt, säger Lundström.

Lundström vill inte i detta skede precisera hur många personer som blir utan jobb.

Inga linjer dras in som resultat av samarbetsförhandlingarna, som kom som en följd av minskad statlig finansiering och omorganiseringar där vuxen- och ungdomsutbildningen får en gemensam förvaltning.

Fortsatta frågetecken kring den statliga finansieringen

Optima hade samarbetsförhandlingar också 2016, då minskade personalen med 21 personer.

Ett frågetecken inför framtiden är det statliga finansieringsbeskedet som ges först den 29 december i år.

Samkommunstämman ska före det godkänna budgeten för nästa år och det innebär förstås en del frågetecken inför framtiden.

- Behövs det justeringar utifrån finansieringsbeskedet för nästa år kommer vi att försöka hitta andra lösningar för att ordna saken, säger direktör Max Gripenberg vid Optima.

Minusbudget 2018

Budgeten för 2018 är ännu en minusbudget och balanserar på minus 211 000 euro. Optima har ett ackumulerat överskott på cirka sex miljoner euro. År 2019 ska ekonomin vara i balans och 2020 ska ge ett plus på 430 000. Det betyder att det då kommer att finnas en investeringsmån.

- På sikt måste vi få upp investeringarna i bland annat maskinpark och kök som närmast står i tur, säger styrelseordförande Stefan Storholm (SFP).

- Vi har ett ansvar för utbildningen av ungdomen och vi kan inte stampa på stället.

Optimas direktör Max Gripenberg och styrelseordförande Stefan Storholm (SFP)
Optimas direktör Max Gripenberg och styrelseordförande Stefan Storholm (SFP). Optimas direktör Max Gripenberg och styrelseordförande Stefan Storholm (SFP) Bild: Yle/Kjell Vikman yrkesinriktad utbildning,Optima,Jakobstad

Optima har idag tre kök, undervisnings-, elevbespisningen och restaurangköket.

- Målet är ett gemensamt kök i framtiden, säger Max Gripenberg.

Efter den senaste omgången av nedskärningar vid Optima kommer personalstyrkan att uppgå till 230 anställda.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten