Hoppa till huvudinnehåll

Pargas vill ge möjlighet till integration på svenska

Ordböcker.
Ordböcker. Bild: Yle/Hedda Jakobsson saol

Nu vill man integrera invandrare på svenska i Pargas. Hittills har integration gjorts på finska trots att svenska är ett majoritetsspråk i staden.

För två år sedan har man lämnat in en motion för att införa integration på svenska i Pargas.

Man vill ge möjligheten för dem som ska gå integrationsutbildning att kunna göra det på svenska.

- Det handlar om att kunna välja vilket språk man vill integreras på. Hittills har vi bara integrerat på finska även om vi är en tvåspråkig stad med svenska som majoritetsspråk, säger fullmäktigeledamot Maj Björk som initierade motionen.

Nackdelarna med att integreras på svenska kan vara att man blir isolerad i en liten språkgrupp och inte kan söka jobb på finskt håll.

- Att integreras på svenska innebär i praktiken att man måste lära sig också finska senare, om man väljer att stanna i Finland, säger Björk.

Invandrare har rätt till integrationsutbildning

Närings- trafik och miljöcentralerna är ansvariga för integrationen av sådana som har fått uppehållstillstånd i Finland. I praktiken anmäler man sig som arbetslös arbetssökande och sedan genomförs integrationsutbildningen i regel som en arbetskraftspolitisk vuxenutbildning via arbets- och näringsbyrån.

Enligt integrationslagen ska kommunerna i samråd med myndigheter, tredje sektorns aktörer och invandrare själva göra upp sina integrationstjänster. I lagen stipuleras också att invandraren har rätt till integrationsutbildning i högst tre år från att de registrerats i sin första kommun i Finland.

En kartläggning av integrationsprojekt i Svenskfinland har nyligen gjorts på Migrationsinstitutet av FD Linda Bäckman. Resultaten presenteras i Helsingfors den 7 december.