Hoppa till huvudinnehåll

Prins William på besök - träffade president Niinistö och lågstadieelever

Republikens president Sauli Niinistö tog emot Storbritanniens prins William i presidentens slott.

Prins William möttes av president Sauli Niinistö 14.17 på röda mattan utanför presidentslottet där de skakade hand och drog sig inomhus.

I presidentslottet räckte prins William över ett brev från drottningen till "en god vän" (Niinistö).

President Niinistö tar emot prins William utanför presidentslottet i Helsingfors.
President Niinistö tar emot prins William utanför presidentslottet i Helsingfors. President Niinistö tar emot prins William utanför presidentslottet i Helsingfors. Bild: Lehtikuva Sauli Niinistö,Prinssi William

- Ers höghet, det är en ära att få ett brev från drottningen. Vi uppskattar ert besök. Här möts du av en nation som är stolt över sitt förflutna och redo för framtiden, säger Niinistö.

"Hoppas Harry hålls borta från mitt kylskåp"

Det här är den brittiske prinsens första besök i Finland.

Prinsen fick givetvis kommentera prins Harrys och Meghan Markles förlovning.

- Vi är väldigt glada för dem båda och vi önskar dem all lycka under denna spännande tid, sade prinsen till Yle (se videon ovan).

- Personligen hoppas jag att Harry nu hålls borta från mitt kylskåp.

Hertigen av Cambridge, eller prins William, är i Finland för att bland annat bekanta sig med Icehearts verksamhet, där man via en lagsport ger barn och unga extra stöd.

Ett besök på företags-evenemanget Slush finns också på agendan, och hans ska också besöka ett lågstadium i Helsingfors, där han får höra mer om antimobbningsprogrammet Kiva skola.

Den som vill få en glimt av prins William har en chans tidig eftermiddag i morgon då han besöker Mantas marknad vid Havis Amanda i Helsingfors.

Och prins Daniel från Sverige är också i Helsingfors i dag, han besöker också Slush-evenemanget och Aalto-universitetet.

Uppdaterad 29.11.2017 kl. 18: Videointervjun samt prins Williams kommentarer.

Läs mera:

Prins William är den brittiska monarkins hopp

Trots de traumatiska upplevelserna i samband med moderns död har prins William anpassat sig väl till den moderna kungarollen.