Hoppa till huvudinnehåll

"Problemet med sexuella trakasserier är stort och strukturellt och kan inte längre ignoreras"

En man står bakom en kvinna och viskar något i örat. Kvinnan ser oroad ut.
Kampanjen #dammenbrister har väckt större engagemang än väntat. En man står bakom en kvinna och viskar något i örat. Kvinnan ser oroad ut. sexuella trakasserier,trakasserier,mobbning,arbetsplatsmobbning

Kampanjen #dammenbrister, som lyfter fram hundratals vittnesmål om sexuella trakasserier i Svenskfinland, visar att det finns ett enormt problem och det bör behandlas på bred politisk front. Det säger Anna Jungner-Nordgren från Svenska Kvinnoförbundet som debatterade frågan i Slaget efter tolv.

I debatten deltog också författaren Johanna Holmström och Nina Nyman, en av initiativtagarna till uppropet och chefredaktör för tidskriften Astra. Debatten leddes av Stefan Winiger.

Alla tre debattörer har skrivit under uppropet som på kort tid har samlat kring 6 000 underskrifter och som i sin helhet - inklusive flera vittnesmål - publicerades på tidskriften Astras sajt i morse.

- När jag läst vittnesmålen, även om jag har vetat om mycket vad som händer i samhället, var det här en ögonöppnare och alldeles förfärlig läsning. Det händer oberoende av socioekonomisk bakgrund och ålder, alla drabbas av det här, säger Jungner-Nordgren.

Jungner-Nordgren vill nu se en diskussion om problemet på bred front och mera resurser för proaktivt arbete mot sexuella trakasserier.

- Partiledarna borde prata om det, likaså riksdagen och också presidentkandidaterna. Hur ser de på frågan?

Vittnesmål om många grova fall

Kampanjen började som ett upprop bland några bekanta, men växte över en helg till en Facebookgrupp med över 20 000 kvinnliga medlemmar i Svenskfinland.

Inom kampanjen har flera hundra kvinnor i olika åldrar och med olika bakgrund vittnat om allt från övertramp på arbetsplatsen till barn som blivit utnyttjade och grova våldtäkter.

- Jag väntade mig fler lindriga fall. Nu måste jag säga att jättemånga av vittnesmålen handlar om väldigt grova fall, säger Nina Nyman.

Omgivningen är passiv

Med kampanjen vill man åstadkomma en förändring och ett slut på trakasserier och våld. Man vill bryta den tystnadskultur som råder och har rått i Svenskfinland och skapa samma öppna diskussion om problemet i Finland som i Sverige.

Anna Jungner-Nordgren betonar allas ansvar för att åtgärda det strukturella problemet.

- När man läser vittnesmålen inser man att omgivningen är väldigt passiv och det är svårt att ingripa. Till exempel i skolorna behövs en en handlingsplan för hur trakasserier ska uppdagas. Också alla vi föräldrar har en jättestor och viktig roll när det gäller uppfostran.

Läs mera:

Tusentals kvinnor vittnar om sexuella övergrepp i Svenskfinland

Över 6 000 namnteckningar, fler än 800 vittnesmål. Under kampanjnamnet #dammenbrister backar tusentals finlandssvenska kvinnor upp varandra för att få ett slut på sexuella trakasserier - och framför allt på tystnaden kring dem.