Hoppa till huvudinnehåll

Rapporter: May går med på att betala upp till 55 miljarder för EU-skilsmässa

Storbritanniens premiärminister Theresa May välkomnas av EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker till ett möte på kommissionen 21.10.2016
Theresa May med EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i början av Brexit-förhandlingarna. Storbritanniens premiärminister Theresa May välkomnas av EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker till ett möte på kommissionen 21.10.2016 Bild: EPA/OLIVIER HOSLET Theresa May,Jean-Claude Juncker

Theresa Mays regering är villig att betala mellan 45 och 55 miljarder euro till EU:s kassa som en del av brexit-uppgörelsen. Notan för det brittiska utträdet är en av nyckelfrågorna för att förhandlingarna ska kunna gå vidare.

Brittisk media rapporterar att landets premiärminister nu har gått med på att betala EU mellan 45 och 55 miljarder euro som en del av utträdet ur unionen.

Rapporterna kommer kort efter att flera brittiska ministrar och ledamöter för Mays parti Tories, bland andra utrikesminister Boris Johnson, allt kraftigare har förespråkat att britterna lämnar EU utan ett avtal om framtida handelsförhållanden.

Den ekonomiska uppgörelsen har så klart diskuterats den här veckan, men inget är överenskommet förrän allt är överenskommet.― Källa inom Theresa Mays stab

Motståndet till förhandlingarna och framförallt den så kallade brexit-notan har vuxit, trots att regeringens officiella ståndpunkt är att den stöder ett avtal.

Utpressning, kapitulation

Experter och det brittiska näringslivet har varnat för att ett utträde utan avtal kommer att vara katastrofalt för den brittiska ekonomin.

Trots varningarna har ändå motståndet mot ett avtal som innebär en miljardnota vuxit bland britterna och brittiska politiker.

En del av motståndet antas bero på att också Mays brexit-minister David Davis har gått hårt åt EU i pressen och bland annat kallat EU:s krav för utpressning.

Flera konservativa och EU-fientliga politiker har redan varit snabba med att fördöma nyheten om att May har gått med på en högre summa.

UKIP-Europarlamentarikern Mike Hookem kallade notan en fullständig skandal och ännu en kapitulation från regeringen May.

”Inget överenskommet förrän allt är överenskommet”

Mays stab har slagit tillbaka mot uppgifterna och antytt att det fortfarande inte finns någon formell överenskommelse.

- Den ekonomiska uppgörelsen har så klart diskuterats den här veckan, men inget är överenskommet förrän allt är överenskommet, sade en anonym medlem av Mays stab till Politico.

EU:s förhandlare har inte heller varit villiga att kommentera frågan officiellt.

En diplomat som uppges representera en av EU:s ursprungliga medlemsländer och ha mer insyn i förhandlingarna antyder ändå för tidningen Politico att man är närmare en lösning.

- Det här är något som har läckts till pressen men som ännu inte har översatts till en klar förhandlingsposition.

Täcker gemensamma utgifter

Den så kallade brexit-notan är tänkt att bekosta sådana projekt och utgifter som britterna har varit med om att fatta beslut om fram till den pågående budgetperiodens slut år 2020.

Michel Barnier och David Davis.
EU:s chefsförhandlare Michel Barnier har varit öppen med att förhandlingarna med David Davis har stampat på stället, samtidigt som Davis (tv.) ofta på hemmaplan har rapporterat om framsteg. Michel Barnier och David Davis. Bild: imago/Xinhua/ All Over Press Michel Barnier,David Davis,Brexit

Det har ändå rått stor oenighet om hur notan ska beräknas.

May sade så sent som i september att hon inte kan tänka sig en högre summa än 20 miljarder.

May verkar nu ändå ha backat för att få igång förhandlingarna med EU om britternas förhållande till unionen efter utträdet.

En del uppgifter gör gällande att Mays erbjudande inte har handlat om summor, utan om eftergifter gällande de metoder som ska användas för att beräkna notan.

EU:s och Storbritanniens förhandlare uppges fortfarande inte vara helt eniga om kriterierna, men den nya brittiska ståndpunkten uppges vara betydligt närmare EU:s uppskattningar.

Hinder för viktiga förhandlingar

Notans slutsumma är en av tre frågor som EU vill få svar på innan förhandlingarna om ett handelsavtal kan börja.

Också frågan om den brittisk-irländska gränsens framtid och vilka rättigheter EU-medborgare ska garanteras i Storbritannien hör till EU:s nyckelfrågor.

EU kommer i mitten av december att avgöra om de här frågorna har rört på sig tillräckligt för att nästa rond av förhandlingar ska kunna inledas.

Handelsavtal tar ofta flera år i anspråk och då det brittiska utträdet ska ske år 2019 anses tidtabellen redan vara ytterst knapp.