Hoppa till huvudinnehåll

Efter år av fuktproblem stänger gamla biblioteket i S:t Karins nu för gott

Kvinna sitter på huk framför en låda med böcker.
Dags att packa och flytta. Personalen på biblioteket i S:t Karins drar en lättnadens suck. Kvinna sitter på huk framför en låda med böcker. Bild: Yle/Monica Forssell bibliotek,S:t Karins,bibliotekarie,katarina grönqvist

I går låstes dörren till S:t Karins huvudbibliotek för gott. Nu dammsugs alla böckerna och flyttas till nya fina utrymmen. Personalen hoppas att dålig inneluft snart är ett minne blott.

Bibliotekarie Katarina Grönqvist har svårt att dölja den lättnad och glädje som flytten innebär.

- Förstås känns det lite vemodigt men när vi nu står här under taket och tittar hur det droppar igenom så är det ju nog också väldigt skönt. Vi kommer bort från det här gamla huset, vi får friskare luft och får också mera utrymme för böckerna, säger Grönqvist.

Målfärg som flagar i taket.
Det regnar in och målfärgen flagar i taket. Målfärg som flagar i taket. Bild: Yle/Monica Forssell fuktskador,S:t Karins bibliotek

Biblioteket i Kaarina Center har varit trångbott, mörkt och inneluften har varit mycket dålig.

- Det är många här på biblioteket som har blivit sjuka av inomhusluften, berättar Grönqvist.

Låda för vatten som sipprar in genom taket.
Enligt den information som personalen fått ska det trots de uppenbara fuktproblemen inte finnas särskilt mycket mögel i bibliotekets utrymmen utan andra skadliga kemiska föreningar. Låda för vatten som sipprar in genom taket. Bild: Yle/Monica Forssell fuktskador,S:t Karins bibliotek

Många i personalen har varit sjuka

Astma, upprepade förkylningar och röstproblem hör till sådana symtom som personalen i huvudbiblioteket i S:t Karins uppvisat.

Grönqvist själv hör till dem som klarat sig undan med bara lindriga symtom.

- Jag har lite snuva hela tiden och varje höst då jag kommer tillbaka från semestern får jag ögoninflammation.

Böcker i en låda.
Böckerna dammsugs och packas sedan ner i flyttlådor och skickas till den nya adressen. Böcker i en låda. Bild: Yle/Monica Forssell böcker,S:t Karins bibliotek

Innan böckerna packas ner i stora gröna flyttlådor dammsugs de. Enligt Grönqvist görs det här för att man inte ska få med sig av de skadliga partiklar som seglar omkring i utrymmet.

Enligt den information som personalen har fått är det inte i första hand mögel som finns i utrymmet, utan andra skadliga kemiska föreningar.

- De säger att det inte är så mycket mögel utan kombinationen våt betong, lim och plastmatta som gjort att alla blivit sjuka, berättar Grönqvist.

Hur bekymrade är ni i över att ni tar med er skadliga mikrober med böckerna?

- De säger ju som sagt att här inte finns så mycket mögel i huset. Nu dammsugs böckerna. Dessutom har S:t Karins bibliotek också ett ganska nytt bestånd av böcker, berättar Grönqvist.

En del gamla böcker har också avskrivits och de man tar med sig till nya bibban är de nyaste.

Halvfärdig byggnad.
S:t Karinshuset invigs officiellt i februari 2018 men självständighetsdagen kommer att firas i den nya byggnaden nästa vecka. S:t Karinshuset finns i centrum av S:t Karins, ett stenkast från Kaarina Center vid Oskarinaukio. Halvfärdig byggnad. Bild: Yle/Monica Forssell s:t karins

De svenska böckerna får egen avdelning

Förutom nya fräscha utrymmen med bra inneluft ser Grönqvist och hennes kolleger fram emot att snart få träffa kunderna igen.

Under hösten har det nämligen bara varit möjligt för kunderna att returnera böcker till biblioteket.

Grönqvist, som har hand om bland annat de svenska böckerna, är också glad över att det i det nya biblioteket kommer att finnas en egen svensk avdelning.

Färggranna barnböcker i en bokhylla.
Hittills har de svenska böckerna varit utspridda över olika avdelningar. I det nya biblioteket får de en egen avdelning. Färggranna barnböcker i en bokhylla. svenska,böcker,barnböcker,ungdomsböcker,litteratur,språk,svensk litteratur,färger (material),Bokhylla,svenskspråkiga,titlar,bibliotek,Språkundervisning,färggrann

Att de svenska böckerna förtjänar alldeles egna hyllor försvaras av bland annat det faktum att det under de senaste åren skett en nästan explosionsartad ökning i utlåning av svenska böcker vid S:t Karins bibliotek.

Från 6824 lånade böcker år 2013 till 12860 år 2016.

Biblioteket blir S:t Karinsbornas nya vardagsrum?

Det nya biblioteket ,som kommer att vara luftigare, ha stora fönster som släpper in dagsljus och erbjuda olika avdelningar för barn och ungdomar, kommer med största sannolikhet att bidra till fler biblioteksbesökare.

Vid bibban är man redo för en besökarrusch.

- Vi kommer inte att få ha några semestrar under våren, säger Grönqvist men tillägger glatt att det inte gör något då man nu får tillgång till så fina nya utrymmen och snart få träffa alla kunderna igen.

Fotnot: Den som har böcker att lämna tillbaka till biblioteket kan returnera dem till vilket annat bibliotek inom Vaski- nätverket, som helst. Man kan också förnya sina lån, antigen på nätet eller i något Vaski-bibliotek, och lämna tillbaka dem i januari när det nya bibliotekshuset i S:t Karins öppnar.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland