Hoppa till huvudinnehåll

Lärare och professor: Vi måste prata med barn om sexuella trakasserier

Frotjof Sahlström och  Erika Fogelberg sitter i blå stolar.
Professorn Fritjof Sahlström och läraren Kika Fogelberg uppmanar både föräldrar och lärare att våga ta upp svåra frågor. Frotjof Sahlström och Erika Fogelberg sitter i blå stolar. Bild: Yle/Malin Hulkki. lärare,Frotjof Sahlström, Erika Fogelberg.

Svåra ämnen som sexuella trakasserier är inget vi behöver undanhålla barnen. - Ge utrymme för barnens nyfikenhet och svara på frågor så gott det går, säger Fritjof Sahlström, professor i pedagogik vid Åbo Akademi.

Kika Fogelberg är lärare i Gerby skola. Hennes femteklassare talade gärna om uppropet #övistoo och tyckte inte alls att det kändes obekvämt.

- Det här ger oss ett ypperligt tillfälle att i både skolan och hemmet tala om sexuella trakasserier, säger Fogelberg som tog upp samtalsämnet med sin klass.

- Ingen av dem upplevde att de själva upplevt sexuella trakasserier men då igen hade de alla lagt märke till att flickor kan bli kallade för hora på sociala medier. Då inser man ju att det här måste man prata om, säger Fogelberg.

- Jag frågade också om de tyckte det var okej att tala om sexuella trakasserier och alla sa ja. En av eleverna påpekade att det är viktigt att göra det nu innan det blir allmän jargong. Då är det så svårt att bryta trenden.

Okej att inte veta allt

Sahlström uppmanar både föräldrar och lärare att våga ta upp svåra frågor.

- Det viktiga är att erkänna och visa att man gör sitt bästa. Man vet kanske inte exakt hur man ska göra när man talar om sådant som sexuella trakasserier. Och det är okej att erkänna att det här är ju inte så himla lätt att tala om.

De vuxna får vara beredd på frågorna som följer.

- Vi måste räkna med nyfikenheten som finns och ge utrymme för den, säger Sahlström.

På väg mot en förbättring

Grundskolan följer jämställdhetsplaner och mobbningsförebyggande planer men de senaste dagarnas avslöjanden om sexuella trakasserier gör att man nu får tänka om.

Det gäller även lärarutbildningen.

- Lärarna får definitivt kunskap om hur man hanterar psykiska och fysiska övergrepp men vi har möjlighet att bli ännu bättre. Men jag anser ändå att samhället går mot det bättre, säger Sahlström.

- Det pågår en stor positiv förändring då vi är är mer öppna om hur vi förhåller oss till de svåra frågorna. Och där ska vi vara med och leda utvecklingen.

Hur går vi vidare nu?

- Vi har redan tagit det första steget. Vi talar om det vid köksbordet, i bilen på vägen till skolan och i klassrummen, säger Sahlström.

- Vi behöver lära oss att vi lyfter oss själva genom att lyfta andra. Motreaktionen ska vara att vi lär ut att vi inte växer genom att trakassera eller sänka någon annan. Vi stärker oss själva genom att visa respekt för andra, säger Fogelberg.

Läs mera:

Trakasserianklagade lärare på Övis ska höras – namnlista förvånar rektor

Uppropet #övistoo, där elever vid Vasa övningsskola, vittnat om sexuella trakasserier i skolan, börjar nu får konkreta följder. Skolans ledande rektor Bernt Klockars har fått en lista med namn på lärare som uppges ha stått för trakasserierna.