Hoppa till huvudinnehåll

Minister sätter käppar i hjulen för ny tysk regering - avvek från Tysklands linje i EU

Jordbruksminister Martin Schmidt och förbundskansler Angela Merkel i Berlin 28.11.2017
Jordbruksminister Martin Schmidt och förbundskansler Angela Merkel i Berlin den 28 november 2017. Jordbruksminister Martin Schmidt och förbundskansler Angela Merkel i Berlin 28.11.2017 Tyskland,Martin Schmidt

Kan en enda person ha satt stopp för regeringsbildningen i Tyskland?

Det är frågan som många ställer sig efter att jordbruksminister Christian Schmidt från de bayerska kristdemokraterna (CSU) i början av veckan i Bryssel röstade för en fortsatt användning av bekämpningsmedlet glyfosat.

Schmidt avvek medvetet från den tyska regeringens linje och samtidigt körde han över den socialdemokratiska miljöministern Barbara Hendricks, som hade lagt in sitt veto i frågan.

Schmidts tyska röst kan ha varit avgörande för att EU nu gav grönt ljus för fem år av fortsatt användning av glyfosat.

Kan stå Merkel dyrt

Förbundskansler Angela Merkel var snabb med att säga att något liknande inte kommer att hända på nytt.

Det här är ändå ord som inte går hem bland upprörda socialdemokrater, som Merkel egentligen vill samarbeta med.

I dag ska kristdemokrater och socialdemokrater träffas under ledning av president Frank-Walter Steinmeier för att diskutera ett möjligt fortsatt regeringssamarbete, ett samarbete som nu ytterligare försvåras på grund av glyfosataffären.

Aktivister protesterar utanför det kristdemokratiska partiet CSU:s högkvarter efter att minister Martin Schmidt (CSU) överraskande röstat för förlängt tillstånd för glyfosat i EU.
Aktivister protesterar mot glyfosatbeslutet utanför CSU:s högkvarter Aktivister protesterar utanför det kristdemokratiska partiet CSU:s högkvarter efter att minister Martin Schmidt (CSU) överraskande röstat för förlängt tillstånd för glyfosat i EU. glyfosat,Martin Schmidt,Tyskland

Inom SPD ser vissa nämligen det här som ännu ett praktexempel på varför man inte ska fortsätta med kristdemokraterna i samma regering.

Samtidigt ser man det också som ett bevis för att Merkel förlorar allt mer av sin makt och inte längre har koll på de egna.

För Merkel kan glyfosatet i vilket fall som helst komma att bli en politiskt dyr affär. Socialdemokraterna kastar redan fram förslag om hur man nu borde kompenseras för att partiet blev överkört.