Hoppa till huvudinnehåll

Påvens ordval under lupp också i Bangladesh

Påven Franciskus i Bangladesh.
Påven Franciskus i Bangladesh. Bild: AFP / Lehtikuva Franciskus,påvar,Bangladesh,Katolska kyrkan,Vatikanstaten,Rohingya

Påven Franciskus har rest vidare från Burma till Bangladesh där fokus igen har legat på det uteblivna nämnandet av minoriteten rohingyerna vid namn.

Påven höll i dag ett tal i Dhaka där han tackade bangladeshierna för deras humanitära insatser för den massiva ström av flyktingar som kommit från staten Rakhine i Burma.

- Flyktingarna har fått tak över huvudet och basförnödenheter. Det här handlar inte om någon liten uppoffring, sade påven.

Men han undvek än en gång att nämna ordet rohingya.

I Burma fick påven kritik av människorättsorganisationer för att han inte direkt nämnde den förtryckta muslimska minoritetsgruppen rohingya.

Påven i Bangladesh
Påven i Bangladesh Bild: EPA-EFE/ETTORE FERRARI Franciskus,påvar,Bangladesh,Katolska kyrkan,Vatikanstaten,Rohingya

Beklagade förhållandena i flyktinglägren

- Ingen av oss kan vara omedveten om allvaret i situationen och det omåttliga mänskliga lidande som förekommer, och de förhållanden som "så många av våra bröder och systrar - av vilka majoriteten är kvinnor och barn" lever under i de överfyllda flyktinglägren.

Tidigare har påven använt sig av uttrycket "rohingyabröder och -systrar"

Påven vädjade också till andra länder om omedelbar materiell hjälp så att bangladeshierna klarar av att hantera flyktingkrisen.

Han efterlyste också en beslutsam insats från det internationella samfundet för att få slut på den politiska kris som har lett till flyktingströmmarna.

Vatikanen har gett påven rådet att undvika r-ordet

Vatikanen har försvarat påvens val att undvika att använda ordet rohingya.

Påven hade varnats av lokala katolska representanter för att använda ordet rohingya. Avsikten är att inte ta avstånd från den buddhistiska majoriteten.

Man befarar att militären och regimen i Burma kan börja vända sig mot den kristna minoriteten om påven börjar vädja om rättvisa och mänskliga rättigheter och respekt - något som direkt kan tillämpas på rohingyerna.

En talesman för Vatikanen har sagt att ett diplomatiskt uppförande inte är ofelbart - men att påven ändå inte har förlorat "moralisk auktoritet" under sina framträdanden.

- Avsikten har varit att bygga broar i Burma.

På fredag håller påven tal i Dhaka

På fredag ska påven hålla tal inför en stor folkmassa i Dhaka. Han kommer också att träffa rohingyaflyktingar.

Det finns också andra viktiga frågor som påven väntas fokusera på.

Radikala islamister har i allt högre grad börjat attackera den lilla minoritet av kristna som finns i Bangladesh. Det finns också andra utsatta minoriteter i landet.

(Källa: BBC)

Den muslimska minoriteten rohingya i Burma

  • Den muslimska folkgruppen rohingya har bott i delstaten Rakhine i västra Burma i generationer. Burma är för övrigt huvudsakligen buddhistiskt.
  • Före 1962 erkändes rohingyafolket som en av landets etniska minoriteter, men i dag klassas folkgruppen inte som medborgare.
  • Rohingyer bor också i Bangladesh, Pakistan och Malaysia.
  • En konflikt mellan muslimer och den buddhistiska majoriteten i Burma har pågått i flera årtionden.
  • Sedan landets självständighet 1948 beräknas cirka 1,5 miljoner rohingyer ha tvingats lämna sina hem på grund av förföljelser.
  • Hundratusentals muslimer har tvingas fly på grund av att deras byar bränts ned och människor dödats.
  • Den burmesiska militären, som hävdar att man genomför insatser mot "extremterrorister", lägger skulden för våldsamheterna på gerillagrupper som bland annat attackerat polisposteringar och militärbaser.
  • Den senaste våldsvågen tog fart den 25 augusti, parallellt med att FN:s förre generalsekreterare Kofi Annan lade fram en rapport om situationen för rohingyer. I den rekommenderade han bland annat att folkgruppen får medborgarskap samt tillgång till skola och sjukvård. Sedan dess beräknas cirka 700 000 rohingyer ha flytt över gränsen till Bangladesh.

Läs mera:

Påven nämnde inte rohingya i sitt första tal i Burma

Påven Franciskus - som är på besök i Burma - nämnde inte den förtryckta muslimska minoritetsgruppen rohingya i sitt första tal.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes