Hoppa till huvudinnehåll

Simhallsbesökare i Kristinestad oroar sig över fuktskadorna

I förgrunden en liten simbassäng. Bakom en rad med fönster en större simbassäng.
Simhallen i Kristinestad har omfattande fuktskador. I förgrunden en liten simbassäng. Bakom en rad med fönster en större simbassäng. Bild: Yle/Juho Karlsson simhallar,Kristinestad,Österbotten

Simhallen i Kristinestad kan stå för en omfattande renovering och det finns en risk att simhallen måste stängas under renoveringsarbetet. Detta oroar simhallsbesökare i Kristinestad.

16-åriga Minttu Koskiaho från Mörtmark besöker simhallen i Kristinestad några gånger i veckan. Trots att man redan nu påbörjat saneringsarbetet i damernas duschutrymmen påverkar det inte så mycket hennes simhallsbesök.

- För tillfället stör det inte, allt fungerar bra. Omklädningsrummen och allt är bra skött. Men det är synd om det stängs. För mig är det här en viktig plats eftersom jag besöker det så ofta, säger Koskiaho.

Hur skulle det påverka ditt simmande om simhallen skulle stängas under renoveringen?

- Jag skulle säkert åka till Närpes, Kauhajoki eller Teuva. Det finns nog alternativ, men det här är närmast så på det sättet är det bra.

Det är nog en riktig bedrövelse― Ulla-Stina Heikkilä

Även Ulla-Stina Heikkilä från Lappfjärd oroar sig över de längre resorna som en möjlig stängning skulle innebära.

- Det är nog en riktig bedrövelse i så fall. Då får vi nog längre väg till simhallen när vi måste ta oss någon annanstans. Det här är en del av livet då man får komma och simma och bada bastu. Det är nog så skönt, det är vår vardagslyx.

Men hon påpekar att problemen i simhallen måste åtgärdas.

- Det är klart att det måste göras något ifall det är något fel. Annars börjar vi snart må dåligt.

Renoveringen påverkar simmandet

Anthony Hannus från Kristinestad simmade tidigare ungefär en gång i veckan i simhallen, men besöken har blivit mindre under hösten.

- Redan nu har utrymmesbristen gjort att man inte har kommit lika ofta. Det är klart att det påverkar att man kommer lite mer sällan när inte alla utrymmen är i skick.

Men trots utrymmesbristen besöker han ändå simhallen.

- Det är lite trångt, men inte tycker jag det är något att klaga på. Nog får man gå i bastu och dusch för det, man klarar sig.

Hannus förstår inte hur en simhall som är byggd 2010 redan sju år senare kan ha så stora skador.

- Spontant tycker man ju att det borde hålla mer än sju år. Jag vet inte vem som är ansvarig eller vad som är fel, men det är ju synd att det inte har hållit längre.

Vem har ansvaret?

Det är den frågan som också staden ställer sig. Vem är ansvarig för de omfattande fuktskador som uppdagats i simhallen?

Enligt Sancons granskningsrapport har man hittat fuktskador utöver damernas och herrarnas duschutrymmen även i själva simhallen. Och de rekommenderar att all vattenisolering i simhallen bör förnyas.

Kristinestads simhalls huvudfasad.
Simhallen är bara sju år gammal. Kristinestads simhalls huvudfasad. Bild: Yle/Juho Karlsson simhallar,Kristinestad,Österbotten

- Nog är det ju synd, inte ska det få förekomma på så här nya byggnader, säger Niklas Brandt vid tekniska centralen i Kristinestad.

- Det ska nog lagas i skick, men det är processen om vem som står för vad som ska benas ut. Simhallen ska ju nog vara tillbaka i tipptopp skick, det är målet.

Har ni funderat på någon sorts rättsprocess?

- Inte är det omöjligt, men det ska redas ut en hel del frågetecken innan vi går vidare.

Från entreprenörens sida vill man inte kommentera fallet.

- Jag kan inte kommentera på något sätt eftersom jag inte sett rapporten, säger Sakari Jämsä regiondirektör på Skanska.

Kan bli miljonkostnader

Enligt Brandt ska man ännu göra noggrannare granskningar, men om det visar sig att skadorna är så pass omfattande som första granskningen visat, så står man inför en rejäl renovering.

- Nog tar det flera månader. Först ska det rivas ut, sedan torkas och läggas nytt.

Och vi talar om miljonkostnader?

- Ja inte är vi långt ifrån om det vill sig riktigt illa.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten