Hoppa till huvudinnehåll

Snöyra på fredag - har du kommit ihåg att byta till vinterdäck?

Första snön i takten av Joensuu 25 oktober 2016.
Arkivbild. Första snön i takten av Joensuu 25 oktober 2016. Bild: All Over Press / Ismo Pekkarinen trafik,bilism,väg,väderlek,snö,vägar,klimat,vinter,vägtrafik

På fredag kan vi vänta oss riktigt dåligt före i landets södra halva. Det råkar också vara första dagen man måste ha vinterdäck på bilen om man ska ut i trafiken.

December börjar i snöyrans tecken. Det snöar mest i landets södra och östra delar. Snöyran börjar redan på natten mellan torsdag och fredag.

Det kan ställvis komma så mycket som 10 centimeter snö. Varning för dåligt eller mycket dåligt väglag gäller på fredag på många håll. Du kan följa med varningarna på Meteorologiska institutets webbplats.

Västkusten från Satakunta och norrut samt Lappland verkar hamna utanför snöfallsområdet.

Har du kommit ihåg vinterdäcken?

Från och med fredag måste du ha vinterdäck på bilen, om du ska köra med den på vägarna i vårt land. Enligt lagen måste man ha vinterdäck från början av december till slutet av februari, oavsett väder.

Regeringen planerar som bäst en ny lag om att man måste ha vinterdäck endast om vädret så kräver, men det är än så länge endast ett lagförslag.

Institutet för olycksinformation uppmanar bilister att kolla att däcken är i skick. Det gäller allt från att ha rätt lufttryck till att kolla mönsterdjupet.

Om du har dubbdäck kan det finnas skäl att kontrollera så dubbarna sitter som de ska och att de inte har gått sönder.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes