Hoppa till huvudinnehåll

Tio års fängelse för våldtäkt över nätet - unik dom i Sverige

En stark manshand täcker en liten flickas mun.
En stark manshand täcker en liten flickas mun. Bild: Rafael Ben-Ari / Alamy/All Over Press sexuella övergrepp mot barn,sexuellt utnyttjande

Uppsala tingsrätt dömde på torsdagen en 41-årig man till tio års fängelse för en lång rad sexualbrott begångna mot barn via internet. Han döms bland annat för våldtäkt och grov våldtäkt.

Uppsala tingsrätt slog på torsdagen fast att man kan göra sig skyldig till våldtäkt - och grov våldtäkt - över nätet.

41-åringen döms till tio års fängelse för fyra grova våldtäkter, en våldtäkt, sexuellt tvång, grovt sexuellt tvång och flera andra sexuella övergrepp mot barn.

Han har suttit vid sin dator i Uppsala och tvingat 27 barn i USA, Kanada och Skottland att begå sexuella handlingar på sig själva som de filmat eller livesänt till mannen.

Han har hotat sina offer med våld och vissa gånger har han hotat dem till livet. Han har också hotat att skada barnens anhöriga om barnen inte gjorde som han sade.

Tvingats till handlingar med djur och yngre barn

I vissa fall där åklagaren yrkat på våldtäkt gjorde Uppsala tingsrätt en mildare bedömning.

Så här förklarar tingsrätten på sin webbsida vilka övergrepp som bedömts som våldtäkter eller grova våldtäkter:

"Det gäller till exempel de målsäganden som tvingats utföra sexuella handlingar med hundar. I ett annat fall har mannen tvingat ett barn att utföra sexuella handlingar på ett annat, yngre barn. Det yngre barnet har i det fallet utsatts för en våldtäkt, och eftersom mannen varit den som drivit på och instruerat det äldre barnet har han dömts som gärningsman. De våldtäkter som begåtts mot barn under 15 år har alla bedömts som grova, främst på grund av de allvarliga hot som mannen har framställt mot målsägandena och deras familjer."

41-åringen själv har erkänt mycket av det som åklagarna har lagt fram, men han anser inte att det rör sig om våldtäkter.

Mannen har dömts för en rad sexualbrott mot barn tidigare.

Både försvaret och åklagarsidan kommer att överklaga domen till högre instans.

Källor: SR, DN, Aftonbladet, Yle, Uppsala tingsrätt

Läs mera:

Unikt rättsfall i Sverige: Kan nätvåldtäkter jämställas med fysiska våldtäkter?

I Sverige kan en misstänkt för första gången bli dömd för nätvåldtäkt mot barn. En 41-årig man har under dödshot tvingat flickor att göra övergrepp på sig själva, samtidigt som de filmat det. Forskning visar att barnen mår lika dåligt av nätvåldtäkter som av fysiska våldtäkter.