Hoppa till huvudinnehåll

Bitcoin-kväll lockade stor publik i Helsingfors - intresset för kryptovalutan växer

Stort intresse för föreläsningar och bitcoin - alla rymdes inte in i kaféet.
Alla rymdes inte ens in i kaféet. Stort intresse för föreläsningar och bitcoin - alla rymdes inte in i kaféet. Bild: Yle/Niklas Fagerström Bitcoin

Bitcoin har nått nya rekordnivåer denna vecka, och många köper av den digitala valutan i tron att den ska bli värd mer snart. Experter varnar ändå för att det är mycket riskabelt att investera i bitcoin - åtminstone på kort sikt. Tekniken bakom bitcoin har samtidigt stor potential.

Mer än hundra personer har samlats i ett kafé i centrala Helsingfors sent på onsdagskvällen för att lyssna på presentationer om bitcoin. Folk står tätt intill varandra i det överfyllda kaféet och följer med när fyra olika experter talar.

Under en kort paus hittar vi Andreas Valli i folkhavet. Han har köpt bitcoin redan länge och gillar att bitcoin nu engagerar fler.

– Äntligen är folk på min nivå, så att säga. Jag har haft intresset i flera år och det har varit vanligt att ingen förstår en eller att folk tycker att man är konstig.

Bitcoin är alltså ett oreglerat betalningsmedel som endast finns i digital form. Handeln med den här kryptovalutan, eller digitala valutan, sker direkt mellan användarna utan hjälp av någon bank.

Andreas Valli äger en del bitcoin.
Andreas Valli har följt med bitcoin en längre tid. Andreas Valli äger en del bitcoin. Bild: Yle/Niklas Fagerström Bitcoin,Andreas Valli

Valli har märkt av att många har börjat intressera sig för bitcoin på sistone, i takt med att kursen har trettondubblats på ett år.

– Just många i min vänskapskrets som har hört mig berätta om det vill plötsligt höra igen att hur gör man det där, kan du lära mig.

Valli hade räknat med att bitcoin skulle stiga kraftigt såsom den har gjort på sistone. På torsdagskvällen var kursen cirka 9 300 amerikanska dollar per bitcoin.

– Jag sade tidigare i år att jag tror på 7 000 – 8 000 före årets slut och då var jag ganska generös. Och det har ju gått förbi det redan.

På onsdagen var kursen till och med uppe i 11 000 dollar, men sjönk sedan.

Bitcoin-föreläsning 29.11.2017.
Både finländare och utländska gäster deltog i Bitcoin-kvällen. En del hade kommit via teknologimässan Slush. Bitcoin-föreläsning 29.11.2017. Bild: Yle/Niklas Fagerström Bitcoin,Slush,Paulig Kulma
Många kommer att förlora mycket pengar. Men teknologin kommer att överleva bubblan.― Andreas Antonopoulos, bitcoinexpert

Inga säkra snabba cash

Många köper bitcoin i hopp om att få snabba vinster. Men det ska man inte göra, betonar den internationellt kända bitcoinexperten Andreas Antonopoulos, som är bitcoinkvällens största dragplåster.

Han undervisar i digitala valutor vid universitetet i Nicosia på Cypern och är programvärd för podcasten Let's talk bitcoin, fritt översatt Låt oss tala om bitcoin.

Han har också skrivit en populär bok om hur bitcoin tekniskt fungerar samt en bok om varför bitcoin är betydelsefull.

I en intervju för Svenska Yle säger Antonopoulos att bitcoin är i en bubbla för tillfället, och att många kommer att förlora mycket pengar.

– Teknologin kommer att överleva bubblan, men som en investering kan det vara mycket riskabelt nu, säger han.

Andreas Antonopoulos.
Bitcoingurun Andreas Antonopoulos. Andreas Antonopoulos. Bild: Yle/Niklas Fagerström porträtt,Andreas Antonopoulos

Han menar att centralbanker över hela världen har överstimulerat ekonomin.

– Det har lett till ett överflöd av kapital och bubblor i olika slags kategorier, i allt från aktier och fastigheter till studielån, billån och nu också digitala valutor.

Antonopoulos påpekar att bitcoin kan störtdyka när som helst, med 60 – 80 procent, men att valutan har en tendens att stiga på nytt kort efter det, så att den blir mer värdefull på lång sikt. Några garantier för det finns ändå inte.

Några minuter efter vår intervju med Antonopoulos så sjunker också bitcoin med 20 procent på några minuter, men stiger sedan igen med flera procent.

Mynt med Bitcoinmotiv
Mynt med Bitcoinmotiv Bild: All Over Press / Tass / Vyacheslav Prokofyev Bitcoin,Kryptovaluta,pengar

Tekniken bakom bitcoin är viktig

Mycket av förtroendet har att göra med att bitcoin ger invånare i hela världen tillgång till finansiella tjänster på lika basis, menar Antonopoulos.

I nuläget har kryptovalutan bitcoin stor betydelse särskilt i utvecklingsländer och i länder med förtryckande makthavare.

– Internet har varit icke-hierarkiskt och till exempel frigjort kommunikationen och minskat nyhetsmediernas monopolställning när det gäller information. Nu håller detsamma på att ske när det gäller pengar, betonar Antonopoulos.

Han tillägger att världen i framtiden kommer att domineras av digitala valutor som är öppna och tillgängliga för alla.

Bitcoin är alltså rent tekniskt konstruerat så att den inte kan regleras av någon enskild stat eller centralbank.

– Utvecklingen har startat på grund av den innovation bitcoin är, och kan inte stannas, menar han.

Bild av flera mynt med bitcoinmotiv
Bild av flera mynt med bitcoinmotiv Bild: Mostphotos Bitcoin,Kryptovaluta

Bitcoin har under de senaste åren fått sällskap av mer än 1 320 andra kryptovalutor, som bygger på samma slags decentraliserade och förtroendeskapande teknologi, som kallas för blockkedja.

En blockkedja är en distribuerad lista över transaktioner där varje nod automatiskt verifierar ändringar och tillägg som görs på någon av de andra noderna.

Listan finns alltså i identiska exemplar på många datorer. Syftet är att det ska vara omöjligt att förfalska informationen.

Just blockkedjan kommer att kunna användas mycket mångsidigt i framtiden.

– Man kan använda den för finansiella ändamål, men också för att göra upp smarta kontrakt, för att registrera vem som äger något eller för att registrera vissa faktauppgifter som inte kan ändras eller tas bort i ett senare skede. Till exempel kan man registrera röster i politiska val, kommenterar Antonopoulos.

Han säger att många av de här tillämpningarna först kommer att komma efter flera år, eftersom det behövs ett etablerat blockkedjesystem först inom den finansiella världen, och ett sådant håller just nu på att utvecklas.

Här finns ingen självklar mekanism som innebär att bitcoinkursen i medeltal skulle gå i positiv riktning.― Henrik Palmén, lektor i finansiell ekonomi

Skeptisk till bitcoin

Henrik Palmén som är lektor i finansiell ekonomi vid Hanken kommenterar för sin del att bitcoin ursprungligen var populärt bland aktivister som per definition tycker att det officiella finanssystemet och centralbankerna är motbjudande.

Palmén säger att de här personerna därför vill skapa en egen oberoende värld. Men han ser bitcoin som problematisk.

– Ett av de stora problemen med det här är att den är helt oreglerad. Det är penningtvättarnas favoritinstrument.

Å andra sidan är bitcointransaktioner öppna och spårbara.

Henrik Palmén är lektor i finansiell ekonomi vid Hanken i Helsingfors.
Henrik Palmén på Hanken. Henrik Palmén är lektor i finansiell ekonomi vid Hanken i Helsingfors. Bild: Yle/ Patrik Schauman henrik palmén

Palmén påpekar att bitcoinkursen kan hållas på en hög nivå så länge det finns förtroende för kryptovalutan. Själv upplever han att det förtroendet inte baserar sig på något reellt.

Han säger att den som investerar i bitcoin ska vara försiktig.

– Här finns en stor förväntad volatilitet, men här finns ingen självklar mekanism som innebär att kursen i medeltal skulle gå i positiv riktning.

Också Finansinspektionen varnade finländarna för bitcoin och andra kryptovalutor förra veckan.

Myndigheten sade då bland annat att de är fullständigt spekulativa som investeringsobjekt och att deras värdebildning saknar fast grund.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes